Vientiteollisuus investoi taas Suomeen

Kansantalouteen on kehitymässä heikko positiivinen pohjavire.

Äänekoski
Teksti
Teppo Tiilikainen

Juha Sipilä (kesk) aloittaa pääministerinuransa selvästi suotuisammassa ilmapiirissä kuin Jyrki Katainen (kok) neljä vuotta sitten. Kansantalouteen on kehittymässä heikko positiivinen pohjavire, mikä todennäköisesti vahvistuu ja helpottaa myös hallituksen urakkaa.

Euron heikentyminen on parantanut vientiteollisuuden kilpailukykyä, ja öljyn hinnan lasku leikkaa kustannuksia. Myös Euroopan kohentuneet suhdannenäkymät luovat toivoa paremmasta.

Sipilän hallituksen lupaama 1,6 miljardin euron investointipaketti on hyvä uutinen muun muassa rakennusyhtiöille. Tärkeintä on kuitenkin se, että perinteinen teollisuus on ryhtynyt jälleen ottamaan itsekin riskiä ja investoimaan Suomeen.

Metsä Group päätti pitkien pohdintojen jälkeen runsas kuukausi sitten, että Äänekoskelle kannattaa rakentaa suuri biotuotetehdas. Hankkeen kustannusarvio nousee 1,2 miljardiin euroon.

Tehtaan on määrä valmistua vuonna 2017, jonka jälkeen se tuottaa vuosittain 800 000 tonnia havusellua, 500 000 tonnia lehtipuusellua sekä sähköä, mäntyöljyä ja tärpättiä.