Verottaja linjasi suurituloisten tietojen salaamisesta suullisesti, ilman yhtään asiakirjaa – Professori oudoksuu

Linjausta ei ole valmisteltu kovin perusteellisesti, arvioi hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.

Olli Mäenpää
Teksti
Jarno Liski

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Verohallinto on päättänyt olla luovuttamatta medialle julkiset verotiedot niiden henkilöiden osalta, jotka ovat vastustaneet tietojensa luovuttamista. 

Tiedotusvälineille annetuista tiedoista on poistettu 231 suurituloisen henkilön tiedot. Kaikkien verovelvollisten julkisiin verotietoihin voi kuitenkin tutustua verotoimistojen asiakaspäätteillä.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpään mukaan Verohallinnon päätös on tietosuojalain vastainen. Oikeuskansleri tutkii asiasta tehtyä kantelua. 

Suomen Kuvalehti pyysi Verohallinnolta asiakirjat, joista ilmenee, miten kiistanalainen linjaus tietojen salaamisesta on viranomaisessa syntynyt. 

Verohallinnon mukaan tällaisia asiakirjoja ei ole lainkaan olemassa.

”Tietosuoja-asetuksen tulkinta tehtiin Verohallinnon oikeusyksikössä tavallisen pohdinnan ja punninnan avulla. Keskusteluista ei pidetty muistioita”, kertoo viestintäjohtaja Kati Kalliomäki.

 

Verohallinnon mukaan päätöksentekoon osallistuivat tietopalveluasiantuntijoiden lisäksi yksikön muut informaatio-oikeuden asiantuntijat, jotka informoivat asiasta myös tietosuojavaltuutetun toimistoa ja valtiovarainministeriötä. 

Verohallinnon mukaan hallinnon johto puolestaan hyväksyi linjauksen ”toimistotyönä”, eikä siitäkään ole syntynyt mitään asiakirjaa. Kalliomäen mukaan menettely on yleinen, kun tehdään yksittäisiä tietoluovutuksia koskevia hallinnollisia päätöksiä.

Verohallinnon johtava lakimies Matti Merisalo myöntää lain ja tietosuoja-asetuksen vaatimusten olevan tulkinnanvaraisia. Verohallinto ei linjaansa pohtiessaan hänen mukaansa pyytänyt ulkopuolisten asiantuntijoiden lausuntoja eikä tiedustellut muiden viranomaisten aikeita omien tietoluovutustensa suhteen.

 

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää pitää erikoisena, että näin monimutkainen ja merkittävä asia on linjattu vain suullisesti.

”Se kertoo siitä, että kovin perusteellista valmistelua ei ole tehty.”

Mäenpää kertoo, että tietojensa salaamista pyytäneiden nimet ovat lain mukaan julkista tietoa. 

”Hakemukset ovat julkisia. Niissä voi kuitenkin olla salassapidettäviä osia koskien yksityiselämän arkaluontoisia tietoja.”

Mäenpään mukaan arkaluontoisena salassapidettävää tietoa ei kuitenkaan voi olla pelkkä tieto siitä, kuka on vaatinut tietojensa salaamista tietosuoja-asetuksen mukaisella ”henkilökohtaiseen tilanteeseen liittyvällä erityisellä syyllä”.

”Se olisi aika pitkälle menevä tulkinta”, Mäenpää sanoo.

Verohallinnon Merisalo sanoo tämänkin olevan tulkinnanvaraista ja Verohallinnon pitävän kiinni omasta tulkinnastaan, jonka mukaan hakijoiden nimet ja hakemukset ovat kokonaan salassapidettäviä.