Venäläiset toimittajat paljastavat: Kremlin kanssa sovitaan, miten uutisia vääristellään kansalle

Yle esittää tuoreen dokumentin Venäjän infosodasta.

Baltia
Teksti
Kalle Kinnunen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Mitä Vladimir Putinin Venäjä haluaa?

Horjuttaa Euroopan unionin ja etenkin Naton asemaa. Luoda epävakautta.

”Käyttää propagandakonettaan luomaan sisäisiä ongelmia, etenkin Virossa ja Latviassa, koska niissä on suuret venäjänkieliset vähemmistöt”, sanoo Anders Fogh Rasmussen dokumentissa Moskovan asialla.

Se on latvialais-virolais-liettulainen tuotanto, jossa katsotaan Venäjän infosotaa ennen kaikkea Riiasta käsin.

Ylen TV1:n Ulkolinja-ohjelmapaikalla esitettävä Moskovan asialla on ensimmäinen tiivis dokumenttiselonteko Venäjän infosodasta. Se ei avaa ongelman kaikkia puolia. Esimerkiksi Baltian noin miljoonan etnisen venäläisen asemaa ei käsitellä laajemmin, vaikka se avaisi syvemmin syitä halukkuuteen ottaa vastaan hulluakin propagandaa.

Rasmussenin, entisen Naton pääsihteerin valinta ja suostuminen mukaan dokumenttiin kertoo sen painotuksesta. Kun Moskovan asialla esitettiin Washington D.C.:ssä toukokuun alussa, tapahtumassa olivat mukana Viron, Latvian ja Liettuan suurlähettiläät.

Video: Moskovan asialla -dokumentin (The Master Plan) traileri.

 

Alkuperäiseltä nimeltään dokumentti on The Master Plan, ”suuri suunnitelma”. Sanaa käyttää haastattelussaan Rasmussen, kun hän kertoo Putinin hallinnon propagandatavoitteista.

Rasmussen kuvailee Venäjän tarvitsevan avoimia tai jäätyneitä konflikteja. Pelko tulevaisuudesta pitää länttä ja etenkin Baltiaa tasapainottomana.

 

Venäläistoimittajat kertovat dokumentissa, kuinka Moskovan suurten televisiokanavien johtoporras käy joka perjantai Kremlissä ohjeistuksessa. Siellä sovitaan, mitä aiheita käsitellään ja miten.

Vääristelystäkin tehdään yhteisiä päätöksiä.

Esimerkkinä mainitaan MH17-matkustajakoneen ampuminen alas Ukrainan yllä. Venäjän mediassa tapauksesta esitettiin sekä Ukrainan hallintoa syyllistäviä että muuten vaan toinen toistaan merkillisimpiä teorioita.

Propaganda kelpaa venäläiskanavien katsojille, koska se voimistaa.

Kun kamera käy vuoden 2015 voitonpäivän juhlissa Riikassa, näytetään vanha latvianvenäläinen rouvan huutamassa kiukkuisena, että Venäjä ei ole ikinä aloittanut sotaa. Toinen sanoo Latvian muuttuneen Yhdysvaltojen osavaltioksi.

 

Aggression julistaminen ei ole aina niinkään aggressiota ulospäin kuin omille suunnattua kansallismielistä uhoa.

Suomalaiskatsojaa voi silti kouraista ote venäläisestä politiikan keskusteluohjelmasta Norkinin lista. Siinä eräs puhuja mainitsee suomalaiset balttien ja puolalaisten rinnalla mahdollisina vihollisina, jotka voitaisiin murskata.

Dokumentin ei tarvitse erikseen korostaa sotaretoriikkaa. Latvianvenäläinen Aleksandr Gaponenko nähdään kertomassa, kuinka Latviassa on odotettavissa, että armeija ampuu naisia ja lapsia, jotka puolustavat oikeuttaan opiskella äidinkielellään, venäjäksi.

Sitä Venäjä ei tule katsomaan sivusta, Gaponenko toteaa.

Hän myös tokaisee, että Yhdysvaltojen tärkein tavoite on tappaa kaikki venäläiset.

Tutkijaksi ja ihmisoikeusaktivistiksi venäläismielisessä mediassa kutsuttu Gaponenko johtaa Latviassa järjestöä nimeltä Eurooppalaisen tutkimuksen keskus. Se ei tee tiedettä.

Alun jälkeen dokumentti keskittyy kuvailemaan järjestelmää, jolla Moskova levittää tarkoitusperiinsä sopivaa informaatiota.

Sen mukaan yli sata miljoonaa euroa Venäjän hallinnon rahaa jaetaan vuosittain 59 maassa toimiville järjestöille, joiden todellisena tehtävänä on putinistisen maailmankuvan levittäminen.

Gaponenko on Latvian viranomaisten mukaan suoraan Venäjän palkkalistoilla.

 

Myös monessa maassa toimiva Maailma ilman natsismia -niminen järjestö saa rahaa suoraan Venäjän ulkoministeriöltä, dokumentissa väitetään.

Viron tiedustelupalvelun kerrotaan jäljittäneen venäläistaustaisille poliitikoille Moskovasta maksettuja palkkioita, joiden tarkoitus on yhdistää rintamaa ja estää heidän keskinäisiä kamppailujaan vallasta.

Yksityiskohtaisimmat syytökset esitetään EU-parlamentin jäsentä Tatjana Ždanokaa kohtaan. Latvianvenäläisen Ždanokan kerrotaan saaneen rahaa ainakin neljältä venäläiseltä kansalaisjärjestöltä, jotka tosiasiassa ovat propagandakanavia.

Ždanoka oli muun muassa Venäjän kutsumana tarkkailijana Krimin Venäjään liittämistä käsittelevissä vaaleissa. Hänen mukaansa vaalit menivät virheettömästi.

EU-parlamenttiin Ždanoka on tuonut jakoon kirjoja, jotka syyttävät Ukrainan hallintoa siviilien joukkomurhasta Odessassa toukokuussa 2014.

 

Moskovan asialla näyttää tutut suomalaiskasvot.

Kun kertoja kuvailee tyypillisiä hahmoja, jotka ovat kotimaissaan marginaalissa mutta Venäjän tiedotusvälineissä muka tärkeitä asiantuntijoita, kuva leikataan Johan Bäckmaniin Venäjän propagandakanavan RT-kanavan haastattelussa.

Kun Bäckman esittää RT:llä näkemyksiään Ukrainasta, hän saa paljon kuulijoita, eikä vain Venäjällä. Baltian etnisistä venäläisistä 70 prosentille RT on tärkein uutisten lähde.

”Siksi Baltian venäläiset kannattavat Putinia innokkaammin kuin venäläiset”, sanoo dokumentissa musiikkikriitikko ja Kremlin arvostelija Artemi Troitski. Hän muutti vuonna 2014 Tallinnaan Moskovasta, jossa ei tuntenut enää oloaan turvalliseksi.

Putinismi vetoaa heikkoon itsetuntoon ja tuo kansallistuntoa, hän sanoo. ”Propaganda on voidetta huonosti parantuneille haavoille.”

Venäjä ei ole enää suurvalta muuten kuin sen omille kansalaisille ja muiden alueiden etnisille venäläisille suunnatussa propagandassa.

 

Ylen esittämästä versiosta on muutettu yhtä kohtaa.

”Originaalissa sanottiin implisiittisesti, että Johan Bäckman olisi saanut rahaa Venäjältä. Sitä ei kukaan ole todistanut, joten pyysin heitä muotoilemaan asian toisella tavalla. Minusta veronmaksajien rahoja ei kannata tuhlata turhiin oikeudenkäynteihin”, kertoo Ylen toimittaja Vesa Toijonen.

Muutos on aivan pieni ja koskee vain kertojan sanavalintoja.

”Bäckmanin osuutta ohjelmassa ei muutettu millään tavalla.”

Toijosen mukaan baltialaistuottajat vakuuttavat, että muuten dokumentin faktat ovat kohdallaan.

 

Ulkolinja: Moskovan asialla, TV1 torstaina 26.5. klo 22. Kirjoittaja näki dokumentin ennakkoon Kino Pavasaris -festivaalilla Vilnassa Liettuassa.