Venäjän-kaupan ykköslobbari ei ymmärrä Putinin tavoitteita Ukrainassa

Raimo Valo sanoo, että Venäjän nouseva keskiluokka kärsii jo nyt Ukrainan kriisin seurauksista.

hän
Teksti
Teppo Tiilikainen

Toimitusjohtaja Raimo Valo istui toukokuun lopulla Lenexpon messukeskuksessa Pietarissa kuuntelemassa presidentti Vladimir Putinin puhetta.

Sali oli täynnä idänkaupan ammattilaisia. Kaikki halusivat kuulla, mihin Venäjä oikein pyrkii.

Putin oli poikkeuksellisen sopuisalla tuulella. Hän vakuutti, että Venäjän talouden uudistukset jatkuvat. Hän sanoi myös olevansa valmis yhteistyöhön Ukrainan uuden presidentin Petro Porošenkon kanssa. ”Kunnioitamme Ukrainan kansan valintaa.”

Putin valitsi sanansa tarkasti. Venäjä on yrittänyt rakentaa Pietarin talousfoorumista Davosin megakokouksen kilpailijaa, jonne kokoontuisi vuosittain kansainvälisen politiikan ja talouden huippuja keskustelemaan maailman tilanteesta.

Pietarin kokouksen taso jäi kuitenkin tällä kertaa kauas Davosista, Ukrainan kriisin vuoksi paikalla ei ollut länsimaiden korkeinta poliittista johtoa. Myös kansainvälisiä yritysjohtajia oli selvästi vähemmän kuin aikaisempina vuosina. Yhdysvaltain hallitus oli kehottanut amerikkalaisia yritysjohtajia boikotoimaan kokousta. Saksasta Pietarissa oli vain yhden suuyrityksen pääjohtaja.