Venäjän johto neuvoton: Yrittää hallita nuorisoa kovilla keinoilla ja paatoksella – kumpikaan ei tehoa, mutta muutakaan ei osata

Kremlin omat nuorisoliikkeet eivät enää puhuttele uusia sukupolvia. Vladimir Putin vaatii hallintoaan keksimään uusia tapoja nuorisokulttuurin hallitsemiseksi.

internet
Teksti
Maarit Uber

Venäjän johdolla on ongelma: se ei onnistu muodostamaan toimivaa suhdetta maan nuoriin.

Virallinen, mennyttä sotilasmahtia ja ortodoksiarvoja paukuttava retoriikka valtiollisen television kautta tarjoiltuna ei uppoa nykynuoriin samalla tavalla kuin vanhempiin sukupolviin. Venäläisnuoret hakevat vaikutteita etenkin netistä, kuten nykynuoriso muuallakin maailmassa.

Kreml pelkää nuorten imevän sosiaalisista verkoista liikaa Venäjän virallisen linjan vastaisia mielipiteitä ja alkavan suhtautua kotimaahansa entistä kriittisemmin.

Vaikka virallinen Venäjä taitaa trollaamisen ulkomailla, se ei ole pystynyt keksimään neutraalia tapaa, jolla valvoa ja vaikuttaa nuoriin venäläisiin kotimaassa.

Alun perin ääriryhmiä vastaan säädettyä ekstremismilakia on käytetty viime aikoina kansalaisten nettikäyttäytymisen suitsimiseen. Valtaapitävien mielestä epäsopivaa sisältöä netissä jakavat tai asioita väärin kommentoivat, usein nuoret netin käyttäjät, ovat joutuneet vaikeuksiin.