Venäjä ja EU: Ei hyviä uutisia

NÄKÖKULMA: Jopa nykyisen yhteistyön jatkuminen näyttää vaikealta, kirjoittaa Hiski Haukkala.

Euroopan unioni
Teksti
Hiski Haukkala

Kirjoitan tätä College of Europen Natolinin- kampuksella Varsovassa. Olen kolmen vuoden ajan toiminut Natolinissa vierailevana professorina ja opettanut kurssia EU:n ja Venäjän suhteista.

Ensimmäisenä vuonna suunnitelmani menivät kokonaan uusiksi Ukrainan konfliktin myötä. Normaalien luentojen sijaan päädyimme pitämään improvisoitua workshopia, jossa koetimme saada tolkkua tilanteesta. Paikoin kurssissa oli kriisiterapian makua suuren osan opiskelijoista ollessa entisen Neuvostoliiton alueelta.

Toisena vuonna ihmettelimme konfliktin pitkittymisen ja suhteiden jäätymisen aikaansaamaa ”uutta normaalia”. Väitin, että tilanne oli osin jopa huonompi kuin vuotta aiemmin, mutta olimme vain alkaneet tottua asiantilaan. EU:n ja Venäjän suhteet olivat vaarassa keittyä hengiltä kuin tarinan sammakko, joka ei tajunnut hypätä pois asteittain lämpenevästä vesikattilasta.

Tänä vuonna pyrkimyksenäni oli hakea rakentavia ulospääsyjä tilanteesta. Sato oli kuitenkin kovin laiha. Koko kurssi ja samalla suhteiden tulevaisuus tuntuivat kulminoituvan myös Twitterissä jakamaani kysymysmerkkiin.