Velkojat tuohtuivat: Talvivaaran kassasta palaa 400 000 euroa kuussa, Perän lehmänlanta­hanke ei vakuuta

Pörssiyhtiön päävelkojat: Saneerauksen tarkoituksena on vain hyödyttää yhtiön johtajia ja hallituksen jäseniä.

Talvivaara
Teksti
Salla Vuorikoski

Kaivostoimintaa Kainuussa pyörittänyt Talvivaara Sotkamo Oy  kaatui konkurssiin syksyllä 2014. Kuin ihmeen kaupalla sen emoyhtiö, pörssiin listattu Talvivaaran kaivososakeyhtiö Oyj pysyi pystyssä, vaikka sillä oli niskassaan noin puoli miljardia euroa velkaa.

Molemmat yhtiöt olivat olleet jo ennen tytäryhtiön konkurssia saneerausmenettelyssä, joka emoyhtiön osalta jatkuu edelleen.

Nyt Talvivaaran suuret velkojat eli Nordea, Danske Bank, OP, Handelsbanken ja Finnvera vaativat Espoon käräjäoikeutta lopettamaan saneerausmenettelyn. Ne edustavat tällä hetkellä yli puolta yhtiön veloista.

”On olemassa todellinen uhka siitä, että yhtiön kassa tyhjenee täysin, eivätkä päämieheni saa edes sitä vähäistä jako-osaa, jonka he saisivat konkurssissa”, kirjoittaa asianajaja Leif Itäinen velkojien puolesta lausunnossa, joka on päivätty 22. maaliskuuta.

Normaalisti saneerauksen tarkoituksena on tervehdyttää velkaantuneen mutta elinkelpoisen yhtiön toiminta. Talvivaaran osalta tilanne on erikoinen, sillä yhtiö myi viime kesänä jäljellä olleet omaisuuseränsä valtion Terrafamelle eikä sillä ole mitään uutta tulovirtaa.