Vedenpuhdistusta ja vetytaloutta: Nuoret nerot muuttavat maailmaa Suomessa

Kemira
Teksti
Netta Vuorinen

Millennium-palkittu Michael Grätzel saattoi luoda todellisen innovaation aurinkokennollaan, mutta Millennium Youth Campin nuoret tekivät maailmanparannuksesta tiedettä.

Millennium Youth Camp
Vesiryhmä erotteli lietettä jätevedestä Kemiran laboratoriossa tiistaina 8.kesäkuuta. Kuva Ville Männikkö.

Uusiseelantilaista John Cheniä, 17, kiinnostaa ilmastonmuutos. Ratkeaisiko ongelma, jos kasviplanktonin määrä valtamerissä lisääntyisi? Mikrolevät tuottavat happea yhteyttäessään ja sitovat hiilidioksidia ilmakehästä. Tekniikka tosin vaatisi veden lannoittamista raudalla.

Johnin ikätoveri, kempeleläinen Menna Sirola puolestaan innostuu biologiasta. Häntä kiinnostaa, miten Etiopiassa voisi järjestää saataville lisää puhdasta vettä. Yksi vaihtoehto on kerätä sadevettä tehokkaammin talteen, toinen on tulvavesien puhdistaminen.

18-vuotias Jorge Araya Costa Ricasta puolestaan tahtoo käyttää hyväksi tihkukastelua ja geenimanipuloituja viljelykasveja, jotta jo käytettävissä olevasta vedestä saisi mahdollisimman suuren hyödyn irti.

Kaikki kolme nuorta osallistuivat tällä viikolla Suomessa Millennium Youth Campille, jonka tavoitteena on koota yhteen matematiikasta ja luonnontieteistä kiinnostuneita nuoria. Ensi kertaa järjestettävälle tiedeleirille haki noin tuhat nuorta kaikista maailmankolkista, ja viime lauantaina valitut kolmekymmentä tapasivat ensi kertaa Helsingissä.

MY Campin takana toimii Tekniikan Akatemia, valtakunnallinen LUMA-keskus, Kerhokeskus sekä Opetusministeriö.

Tiedettä omista kysymyksistä

Leiriläiset on jaettu pienryhmiin, jotka suunnittelevat ja toteuttavat kukin oman tiedeprojektinsa yhteistyössä suomalaisten huippuasiantuntijoiden kanssa. Teemat ovat haastavia: ilmastonmuutos, vesi, sovellettu matematiikka, uusiutuvat energianlähteet sekä luonnonvarat ja tietotekniikka.

Nuoret ovat aiheista aidosti innoissaan, sillä projektit on valittu heidän kiinnostuksensa perusteella.

Esimerkiksi uusiutuvien luonnonvarojen ryhmän jäsenet halusivat tutkia projektissaan vetytaloutta. Kunnianhimoisten nuorten haaste ei ole vaatimaton: Voisiko fossiiliset polttoaineet jättää menneisyyteen siirtämällä ja varastoimalla energiaa vetykaasun avulla?

Vesiryhmä puolestaan pyrkii luomaan vedenpuhdistusjärjestelmän, joka on toimintakelpoinen köyhissä, kuivissa ja puutteellisissa olosuhteissa. Nuoret pääsivät muun muassa Kemiran laboratorioon kokeilemaan, miten lietettä erotellaan jätevedestä.

Innostus ja inspiraatio

”Tieteen avulla voidaan ratkaista monta globaalia ongelmaa ja muuttaa maailmaa”, sanoo vesiryhmään kuuluva Menna Sirola.

Myös muut leiriläiset tuntuvat olevan samaa mieltä. Moni puhuu halustaan parantaa maailmaa. Yksi leirin monista hyvistä ominaisuuksista on se, ettei kyse ole kilpailusta vaan tiiviistä tiimityöstä.

”Nämä nuoret uskovat itseensä, kykyihinsä ja toisiinsa”, sanoo LUMA-keskuksen johtaja MY Camp-idean äiti Maija Aksela.

Usko omiin kykyihin onkin aivan oikeutettua. John Chen on jo saanut hyväksymiskirjeen Cambridgen yliopistosta lääketieteellisestä tiedekunnasta. Nuorta miestä kiinnostaisivat myös geotekniikan opinnot.

Jorge Araya puolestaan aloittaa lääketieteellisen tekniikan opinnot Harvardissa myöhemmin tänä vuonna. Menna Sirolan lukio-opinnot ovat vielä kesken, mutta tuleva ura löytyy kenties biotekniikan tai biologian parista.

Osa ulkomaalaisista leiriläisistä on kiinnostunut jatko-opinnoista Suomessa. Mahdollisuus kuulostaa mieluisalta myös leirin järjestäjille, ja miksi ei. Matkaavathan suomalaisetkin nuoret maailmalle hankkimaan kansainvälistä osaamista, jota nykyään niin kovasti arvostetaan.

”MY Campin tarkoitus on tuoda nuoret yhteen luomaan kontakteja. Samalla he saavat tutustua suomalaiseen huippututkimukseen ja osaamiseen”, Maija Aksela kertoo.

Aiheesta lisää
MyScience -verkkolehti