Väyrynen toivoo – mutta mitä Kekkonen tekisi?

KOLUMNI: Konsensus ei olisi kirosana, kirjoittaa Jan Erola.

Jan Erola
Teksti
Suomen Kuvalehti

Kansanäänestyksellä irti eurosta ja pysytään myös ulkona Natosta, Kansalaispuolue ry:n juuri perustanut europarlamentaarikko Paavo Väyrynen toivoo. Mitähän Urho Kekkonen tästä ajattelisi?

Hassulta kuulostava spekulaatio menneiden johtajien mahdollisista näkemyksistä tämän päivän polttaviin kysymyksiin on muotia Britanniassa. ”Mitä Maggie tekisi”, tuorein The Sunday Times kysyi. Kyse oli Britannian EU-jäsenyydestä Margaret Thatcherin entisen yksityissihteerin Charles Powellin artikkelissa. Powellin mukaan Maggien vastaus olisi: ”Kyllä, kyllä, kyllä.”

Näin siitäkin huolimatta, että vuonna 1990 Thatcher piti parlamentissa puheen, jossa hän kuittasi silloisen EU-komission puheenjohtajan Jacques Delorsin ajatukset EU:n poliittisen vallan lisäämisestä sanoin ”No, no, no”.

Powellin mukaan Thatcher näki Britannian EU-jäsenyyden arvokkaana sekä taloudellisesti että turvallisuuspoliittisesti. Toki hän oli turhautunut EU:n suurvaltapoliittisesta saamattomuudesta – ja taisteli tulisesti kaikenlaisia erivapauksia Britannialle. Mutta erota unionista hän ei halunnut.