Vastoin ihmisoikeuksia!

Keskitasoa heikompien massakoulutusta. Laiskuus jyrää sivistyksen. Maamme-laulua ei enää saa laulaa. Oikeiston mielestä peruskoulussa oli aluksi kaikki pielessä.

Erkki Aho
Teksti
Tuomo Lappalainen

Keskustelu oli kiihkeää, mielipide-erot suuret ja jakolinjat jyrkät. Yksityinen vastaan julkinen, tasa-arvo vastaan valinnanvapaus, ideologiat vastaan järki. Kun muu ei auttanut, vedottiin vielä perustuslakiin.

Kysymys ei ole Juha Sipilän (kesk) hallituksesta ja sotesta, vaan puolen vuosisadan takaisesta toisesta suuresta uudistuksesta, peruskoulun tulosta Suomeen. Asetelma vain oli toinen: siinä missä sotea odottavat erityisen innokkaasti yritykset, peruskoulun kovimmat vastustajat löytyivät aikoinaan yksityisistä oppikouluista.

1970-luvun koulupoliittiset kiistat nousivat uudestaan esiin runsas vuosi sitten, kun dosentti Jari Leskisen tutkimus Pirkkalan marxilaisesta koulukokeilusta ilmestyi. Kohti sosialismia -kirjassa oli pääosassa Sdp, jolle peruskoulu oli Leskisen mukaan yksi tapa vahvistaa vasemmiston asemaa.

Ville Okkosen tuore väitöskirja Peruskoulua vastaan – yksityisoppikoulut ja yhteiskuntajärjestys 1966–1975 (Turun yliopisto) tuo esiin toisen puolen näkökulman. Siinä Okkonen selvittää, miten kokoomus ja muu oikeisto-oppositio yritti jarruttaa ja vesittää peruskoulu-uudistusta, jota keskusta ja vasemmisto ajoivat.