Värikäs pyykkiralli Suomenlahden yli

kilpailuttaminen
Teksti
Karri Kokko
pyykkiä

Palveluiden kilpailuttaminen on johtanut pyykkiralliin Suomen ja Viron välillä. Ostajat ovat joutuneet toteamaan, että halvalla ei saa aina hyvää laatua.

Teksti Petri Pöntinen
Kuva Markus Pentikäinen

Palveluiden julkinen kilpailuttaminen on johtanut kovaan taistoon kuntien ja kaupunkien pyykkien pesusta. Virolainen Admiral Tekstiilide Rent on alkanut vallata Suomen markkinoita reilu kahden vuoden aikana.

Virolaisfirmalla on ylivoimainen kilpailuetu: hinta. Suuret asiakkaat kertovat, että Admiral pesee jopa 30-70 prosenttia halvemmalla kuin suomalaisfirmat.

”Aika paljon saa laatu laskea, että sanomme sopimuksen irti näillä hinnoilla”, tiivistää pelin hengen Kellokosken sairaalan palvelujohtaja Lauri Mattila.

Kunnat arvostavat halpaa hintaa, koska ne haluavat säästää pyykkikuluissa. Monet ostavat myöntävät, että he eivät edes osaa pisteyttää laatua tarjouskilpailuissa, siksi mukaan otetaan vain hinta. Mutta saako sitten halvalla myös hyvää laatua?

Suomalaisasiakkaat kehuvat virolaisen Admiralin työnjälkeä työvaatteissa mutta moittivat laatua laitos- ja potilastekstiileissä. Niissä on ollut tahraisuutta, kosteutta ja voimakasta hajua.

”Takaisin on lähetetty likaista pyykkiä”, Riihimäen vanhainkodin johtaja Marja-Liisa Suontausta sanoo.

Admiralista kerrotaan, että saksalaiset laadunvalvojat käyvät kerran kuussa paikan päällä Virossa. Pesulafirma syyttää laatuongelmista osittain suomalaisia asiakkaita: vanhusten vaippoja ei poisteta vaatteista, minkä takia ulosteet palavat kiinni tekstiileihin.

Suomen Kuvalehti seurasi Admiralin pressukatteisin pesula-auton matkaa Äänekoskelta Helsinkiin. SK:n selvityksestä kävi ilmi, että virolaisfirman kuljetuspäällikkö ja yksi omistajista on suomalainen liikemies. Hänen toimiaan pesula-alalla on käsitelty aiemmin kriittisesti muun muassa kuluttajaohjelmissa. Helsingin ulosottovirasto on yrittänyt periä saataviaan kahden viime vuoden aikana, mutta Tallinnassa asuva mies on todettu varattomaksi.

Lue lisää pesula-alan kilpailutuksessa SK:sta 17/2008 (ilm. 25.4.2008)