Vanhuksen kotiateria on Espoossa viisi euroa kalliimpi kuin Oulussa

SK selvitti aterioiden hintoja viidessä suurimmassa kaupungissa.

Suomen Kuvalehti vertaili viiden suurimman kunnan kotihoidon kotiin kuljetettujen aterioiden hintoja ja sisältöjä. Vanhusten ateriapalveluista heräsi keskustelu kesäkuun lopulla, kun Facebookissa julkaistiin kuva muistisairaan vanhuksen ruoka-annoksesta.

Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan ja Oulun tarjoamien aterioiden hinnoissa on suuria eroja. Espoossa kotiateria on kallein: 10,20 euroa kuljetuksineen. Oulussa taas ruoan saa kotiin kuljetettuna edullisimmillaan 5,10 eurolla.

Hintavertailua mutkistavat erityisesti kuljetuksen osuus ja ruoan lämpötila. Tampereella ja Oulussa, joissa ruoka jäähdytetään, perusaterian hinta on viiden kuuden euron kieppeillä. Oulun ateriahinnat vaihtelevat 5,10 eurosta 6,70 euroon kuljetuksineen sen mukaan, tilaako asiakas esimerkiksi jälkiruokaa tai salaattia, ja onko annos kylmä vai lämmin.

 

Kallein kotiin tuotu ruoka on Espoossa, missä asiakas maksaa lämpimästä ateriasta 7,20 euroa ja kuljetuksesta kolme euroa. Yhteishinnaksi aterialle tulee siis 10,20 euroa. Tätä voi verrata Helsingin vastaavan annoksen hintaan, 6,30 euroa, johon lisätään toimitusmaksu 2 euroa. Tampereen vastaava annos maksaa kuljetuksineen 5,90 euroa.