Vanhasen taistelutahdolle löytyy ymmärtäjiä

kansanedustajat
Teksti
Karri Kokko

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk) halu jatkaa oikeustaisteluaan on monen kansanedustajan mielestä ymmärrettävää. Toisaalta eduskunnassa muisteltiin myös vanhaa neuvoa, jonka mukaan kunniastaan poliitikon ei pidä riidellä.

Oikeusasiamiehenä niin eduskunnassa kuin EU:ssa aiemmin toiminut kansanedustaja Jacob Söderman (sd) piti hyvänä, että Vanhanen valittaa käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Södermanin mielestä se on tärkeää jo siksikin, että ammattituomari oli tuomion kannalla.

Eduskunnan perustuslakivaliokuntaa johtava Kimmo Sasi (kok) piti Vanhasen aikomusta ymmärrettävänä.

”Hyvä neuvo poliitikolle on, että kunniastaan ei pidä riidellä, mutta toisaalta on arvostettavaa, että jossakin niitä rajoja kuitenkin katsotaan”, Sasi sanoi.

Sasin mielestä toisaalta on kunnioitettavaa, että pääministeri taistelee periaatteidensa puolesta, mutta samalla Sasi kyseli, onko tämä nyt ihan oikea asia.

Eduskunnan lakivaliokuntaa johtava Heidi Hautala (vihr) näkee asiassa ennakkoratkaisun luonnetta. Sen vuoksi Hautalan mielestä on ymmärrettävää, että Vanhanen haluaa katsoa vielä, mihin yksityisyyden suojan ja julkiseen raja vedetään, kun kysymyksessä on julkista tehtävää hoitava ihminen.

Södermanille oli alun alkaen aika selvää, että ainakin ammattijuristi tulisi olemaan tuomion kannalla.

”Kustantaja aikoinaan perusteli kirjan julkaisemista sillä, että hän tekisi rahaa, eikä suinkaan sananvapauden edistämisellä. Ihmisoikeustuomioistuin on ollut aika jyrkkä näissä tapauksissa. Tässähän ei ole kysymys siitä, että poliitikkoa valvotaan, vaan enemmänkin siitä, että yritetään tehdä rahaa hänen yksityiselämällään”, Söderman sanoi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen epäili, että oikeusprosessin jatkaminen voi murentaa Vanhasen poliittista uskottavuutta kansalaisten silmissä.

”Jos on pääministeri ja puolueen puheenjohtaja, niin kannattaa aina miettiä, mitä siinä voi saavuttaa”, Korhonen sanoi.

Teksti Hannu Kuparinen (STT)