Valtioneuvosto teki SS-miehistä selvityksen, ja näin kävi: 1 400 jo edesmennyttä vapaaehtoista leimattiin sotarikollisiksi

Essee: On vaikea kuvitella, että selvitykseen käytetyillä 70 000 eurolla olisi voitu saada aikaan vahingollisempaa imagojälkeä, kirjoittavat Pekka Holopainen ja Kalle Liesinen.

historia
Teksti
Kanava

”Erityisesti historiasta kirjoitettujen tietokirjojen puolella rahaa tuova skandaalihimo on viime vuosina lisääntynyt ja jättänyt vakavan tieteellisen tutkimuksen jalkoihinsa”, kirjoittavat Pekka Holopainen ja Kalle Liesinen Kanava-lehden numerossa 4/2019. 

Suomen Kuvalehti julkaisee kirjoituksen kokonaisuudessaan.

 

Ihmisoikeusjärjestönä tunnetun Simon Wiesenthal-keskuksen Jerusalemin toimiston johtaja, tohtori Efraim Zuroff on kiittänyt Suomea Haaretz-lehdessä. Hänen mukaansa Suomi on ”valonsäde maailmassa, jossa hallitukset yrittävät vääristellä holokaustin historiaa”.

Leppymätön natsienmetsästäjä ei ole tehnyt työtään yksin, vaan hän on saanut avukseen vapaaehtoista tukea myös Suomesta. Zuroffin käyttöön ovat antaneet asiantuntemuksensa tutkija Johan Bäckman ja toimittaja Leena Hietanen. Eurooppalaisen itsenäisen hybridiuhkien tutkimuskeskus yhdistys ry:n sihteerinä toimiva Juha Molari kertoo internetissä Zuroffin saaneen ”kunnioittavan tuen Suomen tasavallan presidentiltä Tarja Haloselta ja Suomen valtioneuvostolta”.