Valtioihin perustuva kansainvälinen järjestelmä ei pysty ratkomaan ongelmia

Esiin astuvat yksilöt, kirjoittaa Hiski Haukkala.

kansainvälisyys
Teksti
Hiski Haukkala

Kesällä työmatkaani rasitti kävelyreittini varrelle osuvan puiston peruskorjaus. Pohdin, miten kaltaisteni kulkijoiden vuosien mittaan nurmikkoalueen poikki tallaamalle kulkureitille mahtaa remontissa käydä: osaisiko remontin suunnittelija ottaa ihmisten todelliset kulkureitit huomioon? Viralliset reitithän ovat arkkitehtien piirtämiä.

Ihmisten puistoon tallaama polku on oiva vertauskuva yksilöiden kasvavalle roolille maailmassa. Koulutustason, varallisuuden kasvun ja uusien teknologioiden avulla yksilöt jättävät yhä selkeämmin jälkensä myös maailmanpolitiikan arkeen.

 

Puhe ”yksilöiden valtautumisesta” on ollut arkipäivää jo pitkään. Olemme kuitenkin tienneet vain vähän siitä, mitä fraasi voisi käytännössä tarkoittaa. Nyt hahmottumassa olevan ajan muoto alkaa paljastua.

Kiinan kasvava keskiluokka kuluttaa maataan maailmankartalle. Terroristien ja kyberrikollisten verkostot ja hallitsematon maahanmuutto ovat arkipäivää. Yhä enemmän teknologiaa kehittävät yritykset ja yksilöt. Samalla valtioiden väliset käytännöt joutuvat kasvavan paineen alle.