Valtava määrä kasveja on vaarassa kadota, huolta myös tutuista suomalaisista kasveista

Suomessa lämpeneminen vaarantaa pohjoisen kasvit. Etelässä uhkana ovat vieraslajit, metsätalous ja maatalouden muutokset.

ilmastonmuutos
Teksti
Anssi Koskinen

40 prosenttia maailman kasvilajeista on vaarassa kadota ympäristötuhojen vuoksi, todetaan Royal Botanic Gardens, Kew -järjestön syyskuussa julkaisemassa kansainvälisessä tutkimuksessa.

RBG Kew’n tutkimus pohjaa Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n Punaiseen listaan, johon on listattu maailman uhanalaisia eläimiä ja kasveja.

IUCN:n listassa on arvioituna vain pieni osa maailman kasvilajeista. RBG Kew’n tutkimuksessa on käytetty tilastoanalyysia korjaamaan Punaisen listan vääristymiä, kuten puutteita eri alueiden kenttätutkimuksessa. Lisäksi vähän tunnettujen alueiden arvioinnissa käytettiin apuna tekoälyanalyysiä.

”Meillä on nyt tuloksia, jotka on jopa 90 prosenttisen tarkkoja. Ne ovat tarpeeksi hyviä kertomaan, että alueella on paljon kasvilajeja, joita ei ole määritelty, mutta jotka ovat melko varmasti uhanalaisia”, kertoi RBG Kew -järjestön tutkimusjohtaja Eimear Nic Lughadha The Guardian -lehdelle.

RBG Kew’n tutkimuksessa todetaan myös, että suuri joukko kasvilajeja katoaa ennen kuin ne ehditään edes löytää. Nämä kasvit voisivat olla ihmisille hyödyllisiä ravinto- tai lääkekasveja. Tutkimuksessa kerrotaan, että vielä vuonna 2019 tutkijat löysivät ja rekisteröivät 1 942 uutta putkilokasvilajia sekä 1 886 uutta sienilajia.