Väkivaltainen parisuhde – miksi nainen ei lähde pois?

Väkivallasta voi tulla tarkoin varjeltu perhesalaisuus, kirjoittaa tutkija Maili Malin.

parisuhde
Teksti
Maili Malin

Maria Jotunin kirja Huojuva talo (1935, ilmestyi 1963) on karmaiseva ja piinallinen kuvaus pitkään jatkuneesta väkivaltaisesta avioliittohelvetistä. Siinä on onneksi onnellinen loppu, mitä ei monesti ole tosielämässä.

Suomessa joka vuosi noin 23 naista ja 4 miestä kuolee puolisonsa tai entisen puolisonsa tappamana. Kuolemaan johtavia tappoja tapahtuu vuosittain noin sata. Arvioidaan että 10 prosenttia nykyisessä parisuhteessaan väkivaltaa kokeneista naisista elää jatkuvan, pitkään jatkuneen väkivallan uhan alla.

Suomi on varsin väkivaltainen maa, sillä meillä tapetaan ihmisiä ja tehdään itsemurhia enemmän kuin muissa Länsi-Euroopan maissa ja Pohjoismaissa.

Meillä tehdään vuosittain kaksinkertainen määrä henkirikoksia asukasta kohden verrattuna Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan. Yleisin uhri henkirikoksissa on tuttavan tai ystävän surmaama mies (47 % uhreista). Toiseksi yleisin uhri on perheväkivallan naisuhri, puolison surmaama nainen (18 %). Suurin osa naisten tapoista on puolison tekemiä, eikä tappo ole yleensä ensimmäinen poliisiin tietoon tullut väkivallan teko. WHO:n mukaan Venäjän ohella maailman väkivaltaisimmat valtiot löytyvät Afrikasta ja Latinalaisesta Amerikasta.

Suomessa, Tanskassa ja Latviassa naiset kokevat fyysistä ja/tai seksuaalista parisuhdeväkivaltaa enemmän (30–39 %) kuin muissa Euroopan maissa (22 % EU-maissa keskimäärin). Viidesosa parisuhteessa olevista on joskus kokenut nykyisen avio- tai avopuolison väkivaltaista käyttäytymistä tai väkivalalla uhkailua. Tämä väkivalta oli pääosin fyysistä.