Väkiluku alle miljoonaan, lämpöä vain puilla, ei tuontiruokaa – Pentti Linkolan ohjelma oli vihreille liian raju

Puolueeksi muuttuvan Vihreän liikkeen ohjelmaa kirjoitti kalastaja Pentti Linkola. Vihreä väki tyrmistyi, Linkola taas pettyi vihreisiin.

Pentti Linkola
Teksti
Riitta Kylänpää
Kuvat
Ilkka Ruotsalainen

Kevättalvella 1985 Pentti Linkola oli keskittynyt vihreiden ohjelman kirjoittamiseen. Kesäkuun alussa hänet oli kutsuttu puhumaan Turussa järjestettyyn vihreiden valtakunnalliseen kokoukseen. Vihreiden valtakunnallisista julkisuuden henkilöistä paikalla olivat Heidi Hautala, Osmo Soininvaara, Ville Komsi, Kalle Könkkölä ja Eero Paloheimo.

Linkola nousi Turun levottoman kokousyleisön eteen. Hänen puheensa oli sovitun mittainen, 16 konekirjoitusliuskaa ja 40 minuuttia. Hän oli kirjoittanut sen huolella, ja luonnostellut vielä periaateohjelmaakin vihreille.

Kaikki paikalla olleet eivät jaksaneet kuunnella häntä, ja eturivissä istunut helsinkiläisen kasvisravintolan kokki Simo Sulva alkoi pitää rinnakkaispuhetta. Kokouksen koollekutsujista Eugen Parkatti huusi: ”Antakaa Penan puhua”, mutta kokousväki ei hiljentynyt.

Linkola pyysi esiintymisrauhaa, mutta kun Sulva jatkoi välihuutojaan eikä kukaan tunnustautunut kokouksen puheenjohtajaksi, käveli hän häirikön luokse ja pyysi uudestaan esiintymisrauhaa. Kun pyyntö ei vieläkään tehonnut, hän teki kuten hänen opettajansa oli tehnyt näyttäessään, miten aurinko laskee: ”Sipaisin kevyesti häirikön kasvoja otsalta nenän yli alaspäin.”

Tapauksesta nousi poru. ”Linkola löi kuulijaansa”, julistivat iltapäivälehdet.