Vain Posti voi lopettaa lakon, puolustautuu sovitteluehdotuksen hylännyt Medialiitto – ”Jouduimme kohtuuttomaan asemaan”

”Meille tuotiin paperi, vaikka emme ole osapuoli koko kiistassa", toteaa Medialiiton hallituksen puheenjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi.

Keskisuomalainen
Teksti
Heikki Vento

Medialiiton johto kiistää olevansa syyllinen Postin lakon jatkumiseen. Medialiitto hylkäsi sunnuntaina sovitteluehdotuksen, joka kelpasi Postille, Palvelualojen työnantajaliitolle Paltalle, Posti- ja logistiikka-alan unionille PAU:lle ja Teollisuusliitolle.

Medialiiton hallituksen puheenjohtajan Vesa-Pekka Kangaskorven mukaan liitolla ei ollut muuta mahdollisuutta.

”Hylkäys on aika voimakkaasti sanottu. Teknisesti näin tapahtui. Meille lyötiin eteen lyhyellä varoitusajalla paperi, vaikka emme ole osapuoli koko asiassa. Jouduimme kohtuuttomaan asemaan”, Kangaskorpi sanoo.

Kiista koskee Postin pakettipalveluiden noin 700 työntekijää, jotka Posti on siirtänyt Postin palvelut oy:n työntekijöiksi. Siirron jälkeen työntekijöihin on sovellettu Medialiiton ja Teollisuusliiton sopimusta, jonka ehdot ovat Postin ja PAU:n sopimusta heikommat.

Sopimusesityksen mukaan työntekijöiden siirtoa ei peruttaisi, mutta heihin sovellettaisiin Paltan ja PAU:n sopimuksen työehtoja. Yritys kariutui siihen, että Medialiitto ei halunnut ryhtyä neuvottelemaan PAU:n kanssa.

”Medialiitolla ei ole mitään tekemistä pakettijakelun ja PAU:n kanssa. Me teemme lehtien kustantamiseen liittyvää edunvalvontaa. Siinä meillä on jakelutoiminnassa kumppanina Teollisuusliitto”, Kangaskorpi sanoo.

Kangaskorven mielestä vastuu on kuitenkin niillä, jotka päästivät kiistan kärjistymään lakoksi.

”Meitä on syyllistetty, että Medialiitto olisi suuri saatana. Mekö olisimme torpanneet jotain, jossa emme ole osapuoli. Tämä on Postin hallituksen asia ratkaista.”

Posti on valtionyhtiö, jonka omistajaohjauksesta vastaa kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd). Tarvittaessa hallitus ja Paatero voivat vaihtaa Postin hallituksen kokoonpanon sellaiseksi, joka pystyy tekemään sopimuksen PAU:n kanssa.

Lakon jatkuminen häiritsee vakavasti lehtien liiketoimintaa. Kangaskorpi on Keskisuomalainen-konsernin toimitusjohtaja. Yhtiö omistaa yli 90 lehteä, joista tunnetuimpia ovat Keskisuomalainen, Etelä-Suomen Sanomat ja Savon Sanomat.

 

Suuri osa päivälehdistä jaetaan varhaisjakelussa, joka on lakon ulkopuolella. Kangaskorven johtama yhtiö painaa muitakin kuin omia lehtiään. Postin lakon vuoksi osa lehdistä jää painamatta, ja se rasittaa yhtiön tulosta.

Sanomalehtiäkin ankarammin lakko häiritsee aikakauslehtiä, jotka Posti jakaa. Otavamedian toimitusjohtajan Timo Kopran mukaan lakosta aiheutuu tänä vuonna yhtiölle noin puolen miljoonan euron tappio.

Kopra on Medialiiton varapuheenjohtaja. Hänen mielestään lakoissa on kyse myös järjestöpolitiikasta, jossa ammattiyhdistysliike kilpailee jäsenistä.

”Tässä on mukana järjestöpolitiikkaa. Tämä on todella hankala tilanne. Jos olisi käytetty maalaisjärkeä, tilanne olisi lauennut”, Kopra sanoo.

 Suomen Kuvalehti on osa Otavamediaa.