Julman hallinnon kumppani

Geologian tutkimuskeskus myöntää auttaneensa Saudi-Arabiaa uraanikartoituksissa. Asiantuntijat epäilevät maan havittelevan ydinasetta.

Kotimaa
Teksti
Outi Salovaara

Valtion Geologian tutkimuskeskus (GTK) on auttanut ydinasetta mahdollisesti suunnittelevaa Saudi-Arabiaa maan uraanivarantojen kartoittamisessa. Hankkeesta on oltu hiljaa. GTK myöntää yhteistyön Suomen Kuvalehdelle ja perustelee vaitonaisuutta ”salassapitosopimuksilla”.

Ohjelma alkoi 2017. Saudi-Arabia teki kiinalaisen ydinvoimayhtiön kanssa sopimuksen uraanikartoituksesta maan keski- ja luoteisosissa. GTK toimi 2018–2019 kiinalaisten geologien työn laadunvarmistajana. GTK ei kerro hankkeesta verkkosivuillaan tai vuosiraporteissaan.

Syyskuussa 2020 brittilehti The Guardian uutisoi uraanikartoituksista. Lehti oli saanut käsiinsä kiinalaisyhtiön luottamuksellisen raportin, jossa myös GTK mainitaan.

Raportti paljasti, että Saudi-Arabialla voi olla tarpeeksi uraania ydinomavaraisuuden turvaamiseksi. The Guardianin mukaan tämä lisää huolta mahdollisesta ydinaseohjelmasta. Suomalaismedia ei tarttunut brittilehden uutiseen.