Uutisanalyysi: Sveitsi valitsi uudeksi hävittäjäkseen F-35:n, mutta Suomelle pitkiä asfalttibaanoja vaativa kone ei välttämättä sovi

Sveitsin asevoimien päätös ei välttämättä toteudu. Gripen-valintakin kaatui kansanäänestyksessä vuonna 2014.

F-35
Teksti
Jyri Raivio

Yhdysvaltalainen F-35 on Sveitsin hävittäjähankinnan voittaja – ainakin toistaiseksi. Maan hallitus päätti esittää parlamentille 36:n Lockheed Martin F-35A-hävittäjän ostamista reilulla viidellä miljardilla Sveitsin frangilla, noin 4,62 miljardilla eurolla. Näppejään nuolemaan jäivät eurooppalaiset vaihtoehdot Eurofighter ja Rafale sekä toinen amerikkalaiskone Super Hornet.

Miten tämä valinta vaikuttaa syksyllä häämöttävään HX-päätökseen eli Suomen monitoimihävittäjän valintaan?

Ei millään tavalla. Ei ainakaan toivottavasti.

Suomi ja Sveitsi hankkivat koneitaan omien tarpeidensa ja uhkakuviensa mukaisesti. Ne eivät välttämättä mene yksiin. Suomen erittäin monimutkaisessa valintaprosessissa ei löydy kohtaa, jossa valintaan vaikuttaisi jonkin muun maan ratkaisu.

Sveitsin valinnasta puuttui yksi Suomessa mukana oleva ehdokas, ruotsalainen Gripen E. Sveitsiläiset valitsivat jo kerran sen aikaisemman version uudeksi konetyypikseen, mutta kansa kaikkivaltias kaatoi valinnan kansanäänestyksessä vuonna 2014. Nyt ratkennut kilpailu pantiin pystyyn sen jälkeen.