Uutisanalyysi: Selvitys lentoliikenteen tulevaisuudesta nojaa vanhoihin konsteihin, Helsinki-Vantaa-keskeisyys paistaa läpi

Moni maa odottaa paljon sähkölentokoneilta, mutta ministeriölle selvityksen laatinut Kari Savolainen ei niistä piittaa, kirjoittaa ilmailutoimittaja Jyri Raivio.

Finavia
Teksti
Jyri Raivio

Vanhan, vähän jo väsyneenkin konsulttijargonin mukaan kriisi on aina mahdollisuus. Mitä isompi kriisi, sitä parempi mahdollisuus tutkailla kriisiä edeltäneitä työtapoja, miettiä niiden parantamista ja jopa kehitellä jotakin kokonaan uutta.

Tässä mielessä työ- ja elinkeinoministeriön teettämä selvitys Suomen lentoliikenteestä ja sen kestävän kasvun uudelleenrakentamisesta tuottaa pettymyksen.

Ministeriö nimitti joulukuussa Finavian entisen toimitusjohtajan Kari Savolaisen selvityshenkilöksi, jonka tehtävänä oli ”arvioida tarvittavia toimenpiteitä ilmailualan selviytymiseksi koronatilanteesta”. Ministeriön mukaan tavoitteena on varmistaa, että alalla on tulevaisuudessa edellytykset kestävän kasvuun.

Selvitys julkistettiin maanantaina 22. maaliskuuta. Jo sen otsikko ”Selvitystyö Helsinki-Vantaan ilmailualan kestävän kasvun uudelleenrakentamiseksi” poikkesi selvästi alkuperäisestä toimeksiannosta.

Savolaisen ilmailumaailma oli hänen Finavia-aikanaankin voimakkaasti Helsinki-Vantaa-keskeinen. Selvitysmiehen roolissa painotukset ovat entiset.