Uutisanalyysi: Saimaannorpan mahdollisuudet selvitä hengissä heinäkuusta ovat heikot – Se ei ole vahinko, vaan poliittinen päätös

Norpan suojelua pidetään yli puoluerajojen tärkeänä, mutta silti ihmisen oikeudet näyttävän ajavan harvinaisen eläimen oikeuksien edelle.

Jari Leppä
Teksti
Mikko Niemelä

Kun saimaannorppa löytyy kuolleena verkoista, on se valtakunnallinen uutinen. Näin myös 2. heinäkuuta 2021, kun Metsähallitus tiedotti norpan poikasen eli kuutin kuolleen kalastajan verkkoihin Pihlajavedellä.

Heinäkuinen uutinen ei ole yllätys, sillä maa- ja metsätalousministeriön selvityksen mukaan norppia on löytynyt verkoista kuolleena 2010-luvulla kaikkein eniten nimenomaan heinäkuussa. Yhteensä 21 kuollutta norppaa. Se on noin 40 prosenttia kaikista verkoista kuolleina löydetyistä norpista koko 2010-luvulla.

Saimaannorppa on erittäin harvinainen ja suojeltu eläin, jota on yritetty varjella ihmiseltä vuosikymmeniä. Suomessa elää noin 420 norppaa.

Uusin suojeluyritys sai päivänvalon toukokuussa 2021, kun Sanna Marinin (sd) hallitus antoi lakiasetuksen, jossa kiellettiin verkkokalastus tietyin poikkeuksin Saimaalla kesäkuun loppuun asti. Myös kalastusrajoitusalue laajeni.

Kului kaksi päivää kiellon umpeutumisesta, kun kalastaja otti yhteyttä Metsähallitukseen ja ilmoitti verkkoon kuolleesta kuutista. Kalastaja oli yrittänyt saada verkoillaan kuhaa. Verkot olivat uuden lakiasetuksen vaatimusten mukaiset.