Perunan aika

Alkukesä on varhaisperunan juhlaa. Mutta peruna on paljon muutakin.

ruoka
Teksti
Jari F. Lampén
Kuvat
Jarmo Wright

Suomalaisten intohimoinen suhde perunaan tulee esiin kerran vuodessa, kun uudet perunat ilmestyvät toreille ja kauppoihin. Jokaisella tuntuu olevan mielipide oikeasta lajikkeesta, keittämistavasta ja tillin käyttämisestä keitinvedessä, ja muutaman viikon ajan perunasta ollaan valmiita maksamaan kunnolla.

Uusi peruna on kauppojen sisäänvetotuote. Siksi keskusliikkeet tuovat Swift-lajiketta Etelä-Ruotsista, jossa kasvukausi on kolme viikkoa Suomea edellä. Jo sitä ennen myynnissä on ollut italialaista, espanjalaista ja marokkolaista uuden sadon perunaa.

Kotimaiselle tuotannolle tuontitavara on myrkkyä, sillä se aiheuttaa hintaeroosiota. Varhaisperunan tuottaminen Suomessa on työlästä ja kallista, sillä mukuloita pitää suojata jopa kolminkertaisilla hallaharsoilla.

Ensimmäisistä uusista perunoista saa parhaan hinnan. Kiirettä tuo myös se, että varhaisperuna kasvaa pellossa koko ajan, eivätkä liian suuret perunat käy kaupaksi.