Uudestamaasta tulossa yksi jättimäinen vaalipiiri maakunta­vaaleissa – ”Vakava uhka demokratialle”

Ainutlaatuinen ulostulo: 22 kunnan johtajat pelkäävät, että asukkaiden mahdollisuudet vaikuttaa omiin asioihinsa kapenevat.

Hanko
Teksti
Juha Kauppinen

Jos asut Uudellamaalla, mahdollisuutesi vaikuttaa omiin asioihisi ovat jatkossa aiempaa selvästi huonommat. Ongelma on maakuntavaalien järjestelmä, jossa Uusimaa olisi yksi jättimäinen, 1,6 miljoonan asukkaan vaalipiiri.

Tätä mieltä ovat 22 Uudenmaan kunnan johtajat julkilausumassaan, joka julkistetaan huomenna tiistaina 21. helmikuuta. Suomen Kuvalehti sai julkilausuman haltuunsa.

Aloite julkilausuman sorvaamiseksi tuli niin sanotuista KUUMA-kunnista, joihin kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti.

Niiden lisäksi mukana lausumassa ovat kaikki muutkin pääkaupunkiseudun ulkopuoliset Uudenmaan kunnat Lohja, Inkoo, Siuntio, Lapinjärvi, Karkkila, Loviisa, Askola, Pukkila, Myrskylä, Raasepori, Hanko ja Porvoo.

”Meidän mielestämme suunnitelma siitä, että Uusimaa olisi yksi vaalipiiri, on vakava uhka demokratialle ja kansalaisen vaikutusmahdollisuuksille”, sanoo KUUMA-kuntien yhteistyöjohtaja Antti Kuusela.