Uudenmaan raja aukesi, mutta Lapissa kuohuttavat Katri Kulmunin kotikaupungin tartunnat – ”Miksei Torniota eristetä?”

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin mukaan Ruotsi ei tällä hetkellä ole merkittävä tartuntojen lähde alueella.

Katri Kulmuni
Teksti
Markus Ånäs

Hallitus avasi Uudenmaan rajan, mutta Tornion ja Ruotsin Haaparannan rajaa ei ole missään vaiheessa edes suljettu. Kiukku tuon ulkorajan yli töissä käyviä kohtaan saa valtaa muualla Lapissa.

Meri-Lapissa sijaitseva Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on noussut jo maan toiseksi pahimmaksi korona-alueeksi asukaslukuun suhteutettuna, eivätkä synkät luvut ole jääneet huomaamatta muualla Lapissa.

”Kyllä se meitä täällä närästää”, kertoo Inarin Nellimissä asuva ja Ivalossa nyt talvikauden työskentelevä Aimo Koistinen. ”Ei täällä voida ymmärtää, miksi rajaa ei saada kiinni. Eiväthän nämä luvut voineet tulla yllätyksenä.”

Koistinen on ajamassa kelkalla tukkeja Inarinjärven saareen tulevaa hirsihuvilaa varten. Matkailualan yrittäjä ahkeroi myös kuntapolitiikassa. Hän on tiedustellut syitä lepsuihin toimiin Lapin alueen kansanedustajia myöten. ”Kyllä se yleisesti tunnutaan tietävän, että juuri Kulmuni haluaa pitää rajan auki.”

Koistisen näkemys olisi looginen, sillä Katri Kulmuni (kesk) on kotoisin Torniosta. Raja on pidetty torniolaisten ja haaparantalaisten toiveesta auki, vaikka esimerkiksi useat kansanedustajat ovat ottaneet voimakkaasti kantaa rajan sulkemisen puolesta.