Urpilainen: Sdp on nyt erilainen puolue

johtajuus
Teksti
Tuomo Lappalainen

Puheenjohtaja Jutta Urpilainen pohti Sdp:n puoluekokouksen alkajaisiksi koolle kutsutussa tiedotustilaisuudessa sosiaalidemokraattien tilaa ja omaa ensimmäistä kaksivuotiskauttaan.

Jutta Urpilainen
SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen piti poliittisen tilannekatsauksen puoluekokouksessa Joensuussa 27. toukokuuta 2010. Kuva Pekka Sakki / Lehtikuva

Urpilaisen mukaan kausi on ollut “mielenkiintoinen”, ja siihen on mahtunut “monenlaisia hetkiä”. Saldo on kaiken kaikkiaan plussan puolella, hän arvioi. Sdp on mennyt eteenpäin, ja se on nyt erilainen puolue kuin kaksi vuotta sitten.

“Työ tekijäänsä opettaa, ja tässä sitä ollaan”, Urpilainen hymähti.

Parantamisen varaa on silti edelleen, niin kuin demarien kannatusluvutkin kertovat. Poliitikkojen tavalliseen tapaan puheenjohtaja löysi syitä pääasiassa muualta kuin itsestään. Selityksiksi kelpasivat muun muassa pitkä hallitusvastuu ja yleiseurooppalainen ajan henki.

Tiedotustilaisuudessa Urpilainen kuvaili myös johtamisfilosofiaansa. Hän määritteli itsensä tiimijohtajaksi ja sanoi, ettei usko autoritääriseen yksinvaltiuteen. Vallan hajauttamisen raja kulkee kuitenkin siinä, että puheenjohtajan pitää olla myös pääministeri, jos sellainen mahdollisuus tarjoutuu.

Urpilaiselta irtosi samassa yhteydessä muutama hapan piikki gallupeja johtavan kokoomuksen suuntaan. Eilen punainen, tänään vihreä, ja huomenna ties minkä värinen, hän tiivisti puolueen viime aikojen linjan.

Kokoomuksen etumatka demareihin on edelleen niin suuri, että sen kurominen kiinni vajaassa vuodessa ennen vaaleja vaatisi jo Sdp:ltä aikamoista venymistä. Urpilainen uumoilee kuitenkin kokoomuksen kannatuksen vielä laskevan.

“Markkinahumulla ja yksilökeskeisyydellä ei tulevaisuudessa ole kysyntää”, hän selitti.