Työttömäksi jääneelle oma yritys voi olla väärä valinta – osaamista ei välttämättä enää tarvita

Pakkoyrittäjä voi kokea joutuneensa syrjään sekä palkkatyöstä että yrittäjyydestä.

Yrittäminen on Suomessa vapaaehtoista, joten pakkoyrittäjyyttä ei pitäisi olla olemassakaan. Silti moni kokee joutuneensa yrittäjäksi tahtomattaan, muiden vaihtoehtojen puuttuessa, osa jopa painostuksen seurauksena.

Tämä on vaikea lähtökohta uralle, joka on hyvistäkin perusteista ponnistavalle haastava. Yrittäjäjärjestö Suomen Yrittäjät kertoo, että jo aloittamiseen tarvitaan paljon – halu yrittää, hyvä yritysidea, hyvä ammattitaito, kokemuksia työelämästä, tietoja ja taitoja yrittämisestä sekä riittävästi alkupääomaa.

Jenni Kantolan toukokuussa julkaistussa väitöstutkimuksessa kerrotaan, että pakkoyrittäjän lähtötilanteessa kokema pettymys heijastuu koko kokemukseen yrittäjänä. Hän voi kokea sekä joutuneensa palkkatyön ulkopuolelle että tuntea vahvasti toiseutta suhteessa muihin yrittäjiin.

Pakkoyrittäjä ei kuulu mihinkään, on jäänyt ulkopuolelle. Syrjään, kuten pakosta yrittäjäksi ryhtynyt nimimerkki A. Toivola asian ilmaisi Suomen Kuvalehdessä ilmestyneessä kirjoituksessaan (SK 31/2014).