Sairastelu jäi lähes ennalleen

Lounais-Suomen maistraatin työntekijöitä viritettiin kolme vuotta parempaan työkuntoon sijoittajien rahoilla. Tavoitteeseen ei päästy.

Kotimaa
Teksti
Päivi Ängeslevä

Toukokuussa 2015 Lounais-Suomen maistraatissa alkoi kokeilu, jossa työntekijöitä alettiin valmentaa parempaan työkuntoon sijoittajien rahoilla. Kyse oli uudesta rahoitusmallista nimeltä Sib, social impact bond.

Työhyvinvointi-Sibissä eli TyHy-Sibissä sijoittajat saavat tuottoa, jos työntekijät sairastavat vähemmän. Jos eivät, sijoittajat menettävät rahansa. Työnantaja eli valtio maksaa vain tuloksista.

Maistraatin työntekijöille järjestettiin esimerkiksi painonhallinta- ja lihaskunto-ohjelmia. Esimiehiä opastettiin ratkomaan konflikteja, seuraamaan tarkemmin sairauspoissaoloja ja juttelemaan työntekijöiden kanssa useammin.

Rahoittajiksi ryhtyivät Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, Me-säätiö eli peliyhtiö Supercellin perustajat Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja sekä pienellä summalla sijoittaja Henrik Kulvik. TyHy-Sibin rahastoon on sijoitettu 588 000 euroa.