Tutkimuslaitos Hornetien seuraajaehdokas F-35:stä: suursodan hyökkäysase, oman ilmatilan puolustuksessa edut eivät yhtä suuret

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonia lähellä oleva Rand-tutkimuslaitos hahmotteli ilmavoimien käyttötapoja Naton ja Venäjän konfliktissa ja toi esiin myös F-35:n ongelmia.

HX
Teksti
Jyri Raivio

Venäjä käyttää vahvoja maavoimiaan ja kaappaa helposti osan Naton alueesta. Se torjuu Naton ylivertaisen vahvojen ilmavoimien vastaiskut erittäin pitkälle kehitetyillä ilmatorjuntajärjestelmillään.

Miehitys esitetään tapahtuneena tosiasiana kuten Krimillä vuonna 2014. Operaation viimeisessä vaiheessa Venäjä esittää neuvotteluja. Ehdotus jakaa Naton poliittisesti ja heikentää näin myös sotilaallisten vastatoimien mahdollisuuksia.

Tämä ei ole kohtaus jännitysromaanista, vaan nosto yhdysvaltalaisen Rand Corporation -tutkimuslaitoksen raportista.

Se on alallaan arvostettu toimija ja tekee erittäin läheistä yhteistyötä Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonin kanssa. Kaikki Randin julkaisemat tekstit hyväksytetään Pentagonissa.

Rand julkaisi viime kesänä lähes 200-sivuisen selvityksen nimeltä At the Vanguard, European Contributions to Nato’s Future Combat Airpower (Etujoukoissa, eurooppalaisten panokset Naton tulevaisuuden ilma-aseelle).