Turvapaikanhakija kuoli Espoossa – Yksi sairaanhoitaja vastaa virka-aikana 600 asukkaan terveydestä

Afgaanimies ei saanut apua päänsärkyyn.

Barona Group
Teksti
Katri Merikallio

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Hieman yli 20-vuotias afgaanimies oli kärsinyt kovasta päänsärystä ja huonosta olosta jo jonkin aikaa. Vastaanottokeskuksessa häntä kehotettiin ottamaan särkylääkettä ja juomaan teetä.

SK:n tietojen mukaan ambulanssi soitettiin vasta, kun mies vaipui koomaan. Mies kuoli sairaaalassa.

Kuolemantapaus sattui Luonan ylläpitämässä vastaanottokeskuksessa Espoossa vuodenvaihteen jälkeen. Keskuksessa asuu liki 600 turvapaikanhakijaa. Heidän terveydestään vastaa yksi sairaanhoitaja, joka on paikalla virka-aikana.

Maahanmuuttoviraston suositus on, että vastaavankokoisessa keskuksessa terveydenhoidon ammatilaisia tulee olla neljästä viiteen. Luonan lääketieteellisen johtajan Pekka Tuomolan mukaan kyse on vain suosituksesta.

Sairaanhoitajan luona mies ei käynyt. Vastaanotolle pääsee vain keskuksessa työskentelevien ohjaajien kautta.

Asukkaiden mukaan heidän kohtelunsa on rasistista ja mielivaltaista. ”Olemme kuin karjaa tai rikollisia”, sanoo eräs asukas. Kuolemantapauksen jälkeen osa asukkaista oli syömälakossa.

Vastaanottokeskuksista vastaava johtaja Jorma Kuuluvainen Maahanmuuttovirastosta sanoo, että heille on tullut Luonan toiminnasta paljon palautetta – niin asukkailta, henkilökunnalta kuin yksityisiltä kansalaisiltakin.

Virastossa myös tiedettiin, että Luonan tarjoama terveydenhuolto on riittämätöntä.

Luona on Barona-konserniin kuuluva yritys, jolta Maahanmuuttovirasto ostaa palveluita. Yritys aloitti toimintansa viime vuonna. Sen keskuksissa asuu noin 3000 turvapaikanhakijaa.

 

Turvapaikanhakijan kuolemasta uutisoi ensin Ilta-Sanomat.