Turun tori: Lähiruokaa kauan ennen kuin koko sana keksittiin

Kesämatkalla: Turun torilta ja Kauppahallista saa oikeaa lähiruokaa. Kotimaisen uuden perunan tulosta ja Neitsytperunafestivaaleista alkaa kesän huippusesonki.

Kesämatkalla
Teksti
Ville Pernaa

KESÄMATKALLA – Ilari Hannula, 12, taitaa olla päivän nuorin myyjä Turun torilla. Ilarilla ja hänen isoisällään Heikki Hannulalla on myynnissä varhaisperunan kunkkua, Siikli-lajiketta. Perunat on pantu Laitilassa maahan maaliskuun lopulla ja myyntisesonki alkaa jo kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Perunan vieressä on tuoretta kevätsipulia ja vihreyttään pursuavia tillinippuja.

Turun torilla myytiin lähiruokaa jo vuosikymmeniä ennen kuin koko sanaa vielä tunnettiin. Nyt, lähiruokabuumissa, tori on trendin huipulla.

Turku_Tori_Kesamatkalla_06Sorripuutarha
© Sanna Lehto

Turun torin erikoisuus on maalaismyyjien rivistö eli maalaisten penkit tai maalaislinja. Maalaisten riveissä ei ole varattuja paikkoja vaan paikat jaetaan tulojärjestyksessä. Aamuvarhain myyjiä saapuu kaikkialta Turun ympäristöstä ja erityisesti Vakka-Suomesta: Laitilasta, Rymättylästä ja Mynämäeltä. Vakka-Suomessa perunasato kypsyy ensimmäisenä.

Kyllähän marketeistakin uutta perunaa saa. Se on ensin ulkomaista, ja kotimaiset perunat tulevat myyntiin kesäkuun alussa. Markettien suurerät on nostettu kuoret rikkovalla koneella siinä missä maalaisten myyntipenkkien puukapoissa on omin käsin, kuokalla nostettua perunaa.