Rapsut röyhyttelystä

Tupakkatyöryhmä ehdotti sanktiomaksua tupakointirikkeille, mutta sopivasta rahasummasta ei ole vielä puhuttu.

suoraan sanoen
Teksti
Juha Salonen

Tupakka- ja nikotiinipoliittinen työryhmä ehdotti tupakointirikkeille hallinnollista sanktiomaksua pysäköintimaksun tapaan. Miksi näin, Valviran ylitarkastaja Reetta Honkanen?

”Tällä hetkellä tupakkalaissa määritettyä tupakointirikkomusta valvova viranomainen voi kieltää laittoman tupakoinnin ja antaa kiellon tehosteeksi uhkasakon. Kyse on pitkällisestä prosessista, sillä uhkasakko edellyttää, että sama yksityishenkilö rikkoisi tupakointikieltoa viranomaisen nähden kahteen otteeseen. Se on aika epätodennäköistä. Aika monta rikkomusta pitäisi olla, ennen kuin tilanteeseen lähdettäisiin puuttumaan. Tällä hetkellä tupakointirikkomus koetaan viranomaisten resursseihin nähden sen verran vähäiseksi, että yksittäiseen tilanteeseen ei puututa. Tietääkseni uhkasakkoa ei ikinä ole käytetty. Sen sijaan hallinnollinen sanktiomaksu voitaisiin antaa saman tien kun kiellon rikkominen havaitaan.”

Työryhmä esittää tupakointikiellon ulottamista myös esimerkiksi joukkoliikennepysäkeille, toreille ja suosituille uimarannoille. Olisiko mahdollisilla kielloilla käytännön merkitystä ilman sanktiomaksuun tehtävää muutosta?

”Uskon, että myös uusiin ulkotiloihin ehdotettujen tupakointikieltojen vaikuttavuus olisi varmasti huomattavasti parempi, jos seurauksena olisi hallinnollinen sanktiomaksu. Toisaalta on hyvä muistaa, että sanktiomaksu ei ulotu kuntien omilla päätöksillään tekemiin tupakoinnin rajoituksiin, vaan sanktioitavien rikkeiden tulee aina perustua lakiin.”