Tuore kirja: Sauli Niinistö on lähempänä demareita kuin kokoomusta – etenkin Tuomiojan kanssa synkkaa

Kirjan kirjoittajat Matti Mörttinen ja Lauri Nurmi tulkitsevat, että Jutta Urpilainen pelasi presidentinvaaleissa Niinistön pussiin.

Antti Rinne
Teksti
Tuomo Lappalainen

Kahden Aamulehden toimittajan, Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen, tänään ilmestyneen, tasavallan presidentistä kertovan Sauli Niinistö, Mäntyniemen herra -kirjan (Into) yksi luku on otsikoitu hätkähdyttävästi: ”Demaripresidentti Niinistö ja presidentin mies”.

Niinistön ja hänen vanhan puolueensa kokoomuksen jännitteisistä suhteista on puhuttu pitkään, mutta Mörttisen ja Nurmen mukaan presidentillä on jo jonkin aikaa ollut läheisemmät suhteet Sdp:hen kuin yleisesti tiedetään.

”Mitä pitemmälle Niinistön ensimmäinen kausi eteni, sitä ilmeisemmältä vaikutti, että hän oli presidenttinä lähempänä Sdp:tä kuin omaa taustayhteisöään kokoomusta”, kaksikko kirjoittaa.

He kertovat anekdootin kokouksesta, jossa ensin Eero Heinäluoma iloitsi puhuneensa Niinistön kanssa puhelimessa. Sen jälkeen Antti Rinne pisti paremmaksi ja kertoi tavanneensa presidentin. Lopuksi Erkki Tuomioja katsoi ensin Heinäluomaa ja sitten Rinnettä ja sanoi: ”Minäpä olin Saulin kesämökillä.”

Erityisesti Niinistön ja Tuomiojan suhdetta kuvataan monella tapaa läheisiksi. Kaksikkoa yhdistää muun muassa varauksellinen suhtautuminen läheisempään Nato-yhteistyöhön, joka taas on yksi kokoomuksen kuningastavoitteista.