Tuomas Pöysti vaatii tolkkua: Raha ei riitä – tästä alkaa realismi

SK:n arkistoista: ”Faktan edessä on pakko purkaa poliittisen taloustieteen realiteetteja.”

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja, OTT Tuomas Pöysti on nimitetty valtioneuvoston yhteiseksi alivaltiosihteeriksi. Pöysti vastaa projektijohtajana pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen sote- ja aluehallintouudistusten valmistelusta.

Pöysti tunnetaan kansantalouden, julkistalouden ja EU-finanssipolitiikan osaajana, joka on pitäytynyt tiukasti päivän politiikan ulkopuolella. Toukokuussa 2013 hän antoi toimittaja Eeva-Liisa Hynyselle haastattelun, joka herätti laajaa keskustelua. Tuolloin pääministeri Jyrki Kataisen (kok) hallituksen kunta- ja sote-uudistukset oli ajautumassa kohti umpikujaa. Pöysti vaati julkisiin palveluihin taloudellista tolkkua.

 

Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n pääjohtaja Tuomas Pöysti tukeutuu tilastofaktaan, erilaisiin vaikuttavuus-, tuottavuus- ja talousanalyyseihin.

Kuntauudistuksessa ja sote-uudistuksessa valtakunnan ylintä tarkastusviranomaista kiinnostaa se, että veroeurot käytetään tehokkaasti ja läpinäkyvästi. Vaikka virasto sijaitsee eduskuntatalon läheisyydessä, ”poliittinen taloustiede” ei ulotu tänne.