Maailmankaupan pullonkaula

Nyt on pakko kaikessa kasvattaa omaa tuotantoa, hinnasta välittämättä. Muuten olemme yli-ikäisten diktaattoreiden armoilla.

Profiilikuva
Kolumni
Teksti
Tuomas Kyrö
Kirjoittaja on kirjailija.

Olen osakkaana Mäntsälässä toimivassa Authors’ Distillery -tislaamossa. Pyrimme mahdollisimman suureen kotimaisuusasteeseen ja juomien osalta pääsemme usein sataan prosenttiin. Vesi, vilja, katajanmarjat sekä salaiset ainesosat ovat saatavilla Suomesta. Pullonkaulaksi osoittautui pullo. Brändin mukaisia pulloja tai niiden valmistajaa ei löydy kotimaasta.

Kun ensimmäinen erä pullotettavaa valmistui vuonna 2020, lähin sopiva toimittaja löytyi Italiasta. Kaikki sujui aluksi mainiosti, kunnes koronapandemia iski. Työntekijöitä sairastui, toimitusketju tökki, tilauslistat pitenivät eikä mäntsäläläinen käsityöläistislaamo ollut silloin jonon ensimmäinen.

Samaan aikaan Suomessa tuote oli valmiina ja tilauksia sisällä. Vain pullo puuttui. Ankaran hakukoneilun, kontaktoinnin ja etsinnän jälkeen uusi valmistaja löytyi Kiinasta.

Seurasi monipolvista viestintää kielimuurin yli. Tilaus ja käteismaksu sisään. Kädet ristiin, että pullot valmistuvat ja toimitus saapuu ajallaan. Pitkiä hiljaisuuksia, välillä jokin kuittaus, että homma etenee, älkääpä suomalaiset huoliko.