Tulli paljasti kansainvälisen huumeorganisaation – Kaksi miestä salakuljetti yli 12 000 kiloa huumeita

Syyttäjä nosti syytteet ulkomaalaista miestä vastaan kahdeksasta törkeästä huumausainerikoksesta.

huumeet
Teksti
Pekka Anttila

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Suomen Tulli on paljastanut kansainvälisen huumausaineorganisaation, joka salakuljetti ja levitti valtavia määriä huumeita useisiin Euroopan maihin. Poikkeuksellisen suurista salakuljetuksista vastasi ulkomaalainen mies rikoskumppaninsa kanssa toimeksiantajien määräyksistä.

Tulli otti miehen kiinni Suomessa tämän vuoden helmikuussa. Suomen Kuvalehden lukuisista lähteistä varmistamien tietojen mukaan mies salakuljetti kumppaninsa kanssa vaarallisia huumausaineita, kuten heroiinia, kokaiinia, amfetamiinia ja hasista, eri puolille Eurooppaa yli 12 000 kiloa.

Samassa yhteydessä Suomeen tuotiin vuoden 2015 jälkeen usealla eri kerralla yhteensä yli sata kiloa amfetamiinia, kokaiinia ja hasista. Vastaanottajana oli kaikissa tapauksissa suomalaismies, jolla on takanaan jo aiempi tuomio törkeästä huumausainerikoksesta vuodelta 2008. Hän ei koskaan koskenut huumeisiin, vaan luovutti ainoastaan rahat salakuljettajille.

Kihlakunnansyyttäjä Anna-Riikka Ruuth nosti 7. syyskuuta syytteet yhtä ulkomaalaista miestä vastaan kahdeksasta törkeästä huumausainerikoksesta. Jutun käsittely alkaa 21. syyskuuta Vantaan käräjäoikeudessa.

Ruuth ei kommentoi tapauksen yksityiskohtia. Tulli kertoo taustoista vasta, kun asia tulee esille oikeudessa. Kukaan tapauksen eri vaiheisiin osallisista henkilöistä, tutkijoista tai epäiltyjen asianajajista ei halua kertoa omalla nimellään tapahtumien kulusta.

Tullin tekemässä esitutkinnassa paljastui, että miehen toiminnan takana olivat taloudelliset vaikeudet, joiden seurauksena hän joutui lainaamaan rahaa mutta ei pystynyt suoriutumaan veloistaan.

 

Tapaus on tyypillinen huumausaineiden salakuljetusorganisaatioissa. Henkilöt voivat ajautua tahtomattaan mukaan rikollisryhmien toimintaan erilaisten henkilökohtaisten syiden vuoksi. Tämän seurauksena syntyy valtasuhteita, joiden vuoksi henkilöt joutuvat toimimaan vastoin omaa tahtoaan saamiensa käskyjen pakottamina.

Tulli käytti tutkinnassa mittavasti myös televalvonta- ja telekuuntelutietoja.

Ulkomaalainen mies salakuljetti Euroopassa huumeita yhdessä tuttavansa kanssa. Suomessa miehet olivat liikkeellä kahdella autolla. Huumausaineet olivat jälkimmäisessä autossa, ja edellä ajaneen auton tarkoituksena oli varmistaa, ettei näkyvissä ollut poliiseja.

Toimeksiantajina oli kaksi saksalaista ja kaksi hollantilaista miestä. Huumeita salakuljettaneille miehille lähetettiin puhelimella toimintaohjeita PGP-viesteinä, joilla niiden sisältö pystyttiin salamaan. Huumeiden jakelusta vastasivat eri maissa aina eri vastaanottajat.

Ensimmäinen huumekuljetus Suomeen tapahtui heinäkuussa 2015, jolloin miehet salakuljettivat 15 kiloa hasista. Huumeet luovutettiin helsinkiläisen hotellin parkkipaikalla, hollantilaisen Albert Heijn -kauppaketjun ostoskassissa.

Seuraavilla kerroilla tapaamisia järjestettiin muun muassa Mustion linnalla, Länsi-Uudellamaalla, sekä espoolaisella junaseisakkeella. Eräällä kerralla miehet laittoivat huumelaukut Mäntsälän rautatieasemalla auton takaluukkuun. Auto tunnistettiin siitä, että sen kojelaudalle oli laitettu kolme Coca-Cola-tölkkiä.

Miehet saapuivat Suomeen muun muassa Tallinnasta sekä Kapellskäristä, Ruotsista. Hasista tuotiin yleensä 15–20 kiloa.

Marraskuussa 2015 miehet salakuljettivat Suomeen suurimman eränsä. He saapuivat Naantaliin Kapellskäristä, ja autossa oli 30 kiloa hasista, 20 kiloa amfetamiinia ja kilo kokaiinia. Huumeiden luovutus tapahtui Espoon Ikean parkkipaikalla.

Miehet joutuivat odottelemaan vastaanottajaa, mutta paikalle tulikin yllättäen läheisestä metsästä kaksi maastopukuihin pukeutunutta reppuselkäistä miestä. Huumeet laitettiin reppuihin, ja hetken kuluttua nyt epäiltynä oleva suomalaismies tuli paikalle pyörällä ja antoi rahaa muovikassissa huumeiden maksamiseksi.

 

Tullin tekemässä tutkinnassa saatiin selvitettyä, että salakuljetuksia oli tehty useista toimeksiannoista eri puolille Eurooppaa ja etenkin Pohjoismaihin. Esimerkiksi Ruotsiin vietiin kymmenen kiloa amfetamiinia ja Tanskaan 300 kiloa kokaiinia sekä 5 000 kiloa hasista. Italiaan kuljetettiin 10 kiloa kokaiinia ja Espanjaan 50 kiloa kokaiinia ja 20 kiloa heroiinia. Salakuljetusta tapahtui myös Nor- jassa, Isossa-Britanniassa ja Hollannissa.

Yhteensä mies oli osallisena tapahtumissa, joissa salakuljetettiin Euroopassa 11 300 kiloa hasista, 586 kiloa kokaiinia, 150 kiloa marihuanaa, 40 kiloa heroiinia ja 60 kiloa amfetamiinia. Kyseessä oli yhteensä yli 12 000 kiloa huumausaineita.

Tutkinnassa mies myös tunnisti hänelle esitetyistä valokuvista huumerikollisia ja kertoi heidän tekemisistään Tullin tutkijoille. Lisäksi hän kertoi ulkomaalaisten ylämiesten toimista, yhteyshenkilöistä ja huumeiden purkupaikoista.

 

Suomessa takavarikkoon saatujen huumeiden määrä ei ole tilastojen valossa suuri. Epätavallisen tapauksesta tekee se, että Tulli pystyi tutkinnassa selvittämään merkittävän kansainvälisen organisaation toiminnan omin voimin.

Poliisihallituksen määräyksen mukaisesti keskusrikospoliisi voi ottaa itselleen tutkittavaksi juttuja paikallispoliiseilta. Tulli sen sijaan toimii itsenäisesti, ja lisäksi siltä on vaikea ottaa tapauksia pois, koska muilla ei ole kykyä tutkia juttuja yhtä syvällisesti. Tullin osaaminen on eurooppalaista huippua.

Tulli selvittelee säännöllisesti ulkomaalaisten huumerikollisten toimintaa Suomessa. Kansainvälisiin mittaluokkiin yltävä juttu käynnistyy siten, että tekijöiden jäljille päästään Suomessa löytyneiden huumeiden perusteella. Päähaarat tutkitaan loppuun muualla Euroopassa tai EU:n ulkopuolella. Tämä johtuu siitä, että Suomessa ei tuoteta huumeita, vaan kauppatavara tulee aina jostain muualta.

Tälläkin kertaa Tulli teki yhteistyötä ulkomaisten viranomaisten kanssa. Salakuljetuksiin osallinen toinen mies otettiin kiinni Saksassa tammikuussa.