Tuhannet järvet ovat vaarassa: Ilmastonmuutos koettelee kestokykyä

Veden lämpötilan nousun tai jääpeitteen hupenemisen vauhti ei ehkä tunnu ihmisestä huimalta. Luonnon näkökulmasta se on sitä.

ilmastonmuutos
Teksti
Katri Merikallio

Vantaan Kuusijärvi on pieni matala järvi aivan Lahden moottoritien kupeessa. Kun aurinko paistaa ja lämpötila nousee, Kuusijärvi on vantaalaisten suosikkipaikka. Järvessä voi polskia jopa tuhat kesänviettäjää.

Heinäkuun 12. päivänä väkeä on rannalla vain kourallinen. Aurinko pilkahtelee paksun pilvimassan takaa, lämpöä on 20 astetta. Samea vesi on asteen verran viileämpää.

Edellispäivän kaatosade näkyy rantahiekassa veden kaivertamina uomina. Liekö sade myllännyt myös järven mutapohjaa, koska aamulla uimavalvojat havaitsivat rantavedessä sinilevää. Ensimmäistä kertaa tänä vuonna.

Kylmä alkukesä on hidastanut sinilevien ilmestymistä myös muihin Suomen järviin, mutta Järviwiki-nettisivuston kartalle on päivä päivältä tullut lisää vihreitä ja keltaisia ympyröitä. Ne kertovat levähavainnoista eri puolilla maata.

Jos ilmat kesän loppua kohti lämpenevät, punaisten ympyröiden määrä kartalla lisääntyy nopeasti: levää on havaittu erittäin runsaasti. Silloin mökkijärvien rannoilla tuskaillaan taas, voiko lapsia päästää uimaan, uskaltaako järvivettä heittää kiukaalle, pitäisikö koira sittenkin kytkeä kiinni, ettei se joisi järvestä.