Tor-verkon suurin huijari saattaa olla suomalainen – pysäytti ovelalla operaatiollaan globaalin huumekaupan viideksi päiväksi

Useat seikat viittaavat siihen, että asiakirjaväärennöksen avulla huijauksen toteuttanut taho on Suomesta. Hänen uskotaan tienanneen tempullaan yli miljoona euroa.

huumekauppa
Teksti
Aarno Malin

Huhti-toukokuussa 2021 tuntematon taho toteutti operaation, joka sekoitti Tor-verkon globaalin huumekaupan viideksi päiväksi. Samalla taho tienasi arviolta yli miljoona euroa. Mitään vastaavaa ei ole ennen tapahtunut.

Moni seikka viittaa siihen, että tuo taho oli suomalainen henkilö.

Avoimessa verkossa on ollut useita Tor-verkon huumekauppaan keskittyneitä englanninkielisiä uutissivustoja. Nykyään toiminnassa olevista kenties suosituin on nimeltään Dark.fail. Se pitää listaa aktiivisista ja hyvämaineisista huumemarketeista ja kertoo niiden osoitteet.

Dark.failin oma osoite avoimessa verkossa on rekisteröity Njalla-nimisen yrityksen kautta. Njalla taas käyttää .fail-päätteisten verkko-osoitteiden rekisteröinnissä Tucows-nimistä firmaa.

Huhtikuun 28. päivänä Tucows sai Kölnin käräjäoikeudelta Saksasta määräyksen, että sen pitäisi luovuttaa oikeudelle Dark.failin verkko-osoitteen hallinta. Sähköpostin mukana tullut pdf-tiedosto näytti aidolta oikeuden määräykseltä.