Toimittaja saaristoseikkailulla - Märket näyttää laivalta

Ahvenanmaa
Teksti
Marko Hamilo

Onko Tukholman saaristo hienompi kuin meidän Saaristomeremme? Sitä täytyi lähteä maaotteluhengessä tutkiskelemaan paikan päälle.

Toimittaja Marko Hamilo kokeili viime kesänä kolmirunkoisen, poljettavan purjekajakkinsa rajoja. Koska niitä ei löytynyt, on nyt yritettävä purjehtia kajakilla Ahvenanmeren yli Ruotsista Suomeen.

Alus: 50 kg painava, viisi metriä pitkä trimaraanikajakki, jota voi polkea tai purjehtia. Masto viisi metriä, purjepinta-alaa noin viisi neliömetriä.

Lue matkapäiväkirjan muut osat täällä.


17.6. Grisslehamn – Märket

Ahvenanmeri reitti

Grisslehamnin ”keskusta” on äkkiä nähty. Karavaanari-camping, vierasvenesatama, kauppa, pari kahvilaa, Ahvenanmaan laivojen terminaali ja hotelli ovat kaikki saman kadun varrella.

Odottavan aika käy pilvisenä päivänä pitkäksi, joten lähden tutkimaan luontopolkuja. Taiteilija Albert Engströmin ateljeesta merellä päin ei näy mitään, mutta pohjoisempaa Skatuddenista erottuu kaukaisuudessa kirkkaana vilkkuva valo.

Se ei voi olla muu kuin Understen, viimeinen majakkasaari ennen Ahvenanrauman ylitystä Suomen uloimmalle majakkasaarelle Märketille. Ja Understenille on Grisslehamnista 20 kilometriä! Tällä näkyvyydellä Märketkin pitäisi löytyä Understeniltä.

Haen Grisslehamn Gårdista tavarani ja kerron, etten jääkään toiseksi yöksi. Understenille on periaatteessa pääsy kielletty, mutta tuskinpa sieltä telttailijaa lähetettäisiin pimeän aikana myrskyyn. Ja jos lounaan korvaa kaurakeksillä, olisi mahdollista ehtiä Märketillekin ennen auringonlaskua.

Alkumatkaa hidastaa ruovikko. Olen ladannut puhelimeni Viewranger-plotterisoftaan ruotsalaiset kartat, jotka ilmeisesti eivät ole kaikilta tiedoiltaan ihan viime vuodelta. Grisslehamniin saapuessa ihmettelin kartan näyttämää salmea, joka oli kasvanut ilmiselvästi umpeen niemenkärjeksi jo vuosikymmeniä sitten. Ruovikkoja kartta ei näytä ollenkaan. Sain puskea ensimmäiset kilometrit oikoväyliä, joita paikalliset ovat tuskin menneet viime vuosina enää soutuveneelläkään, ehkä eivät kajakillakaan.

Tuuli on tyyntynyt, joten etenen Understeniin polkien. Lähtiessä oli kylmä, ja varauduin täysillä vaatekerroksilla ja kuivapuvuilla reissun vaarallisimpaan ylitykseen. Se tarkoittaa noin neljää kerrosta liikaa, kun aurinko alkaa vielä illalla paistaa.

Understenilla rantaudun pikaisesti kahdeksalta. Kieltotauluja on, mutta ketään ei näy. En ota kuvia, kun kerran on kielletty. Toivottavasti Ruotsi luovuttaisi näin hienon majakkasaaren yleisön käyttöön. Puutaloja on sen verran, että jonkinlaista majatalobisnestäkin voisi harjoittaa.

Understen on valtava majakka, joka vilkuttaa valoaan 360 astetta 24 tuntia vuorokaudessa. Se näkyy lähes kaikkialle Ahvenanmerelle. Siihen verrattuna Märket on kääpiö. Missäs se oikein onkaan?

Paljain silmin en pysty sanomaan, mikä idän kohteista on Märket. Kiikareillakin se näyttää erehdyttävästi laivalta. Luodolla on useita rakennuksia rinnakkain, ja itse majakka on vain matala torni päärakennuksen päällä.

Mutta visuaalinen varmistus on samasta suunnasta kuin minne satelliitit osoittavat, joten ylitykseen on lähdettävä aikailematta. Sivumyötäinen nousee auttamaan matkantekoa. Purjeiden kanssa pääsen juuri auringonlaskun hetkillä rantautumaan luuodon itäpään laguuniin.

Märket
Märket on kohtalaisellakin tuulella viheliäinen rantautua, mutta kajakilla löytyi Suomen puoleisesta kärjestä pieni laguuni.

Mutta missä kaikki ovat? Täällähän pitäisi olla Majakkaseuran talkooväkeä kunnostamassa majakkarakennusta. Jokohan ovat nukkumassa?

Ehdin saada jo aluksen kuivalle maalle, kun väkeä tulee auttamaan. Talkoolaisia on vain neljä, joten pääsen päärakennukseen nukkumaan, ja vähän iltapalaa päälle. Lämmintä vettäkin on peseytymistä varten. Ruotsin kaupallisten majoitusten jälkeen vähän yksinkertaista, mutta sopivaa totuttelua seuraaviin öihin.

Märket
Lilla Märket, majakanvartijoiden vessa, on nyt talkooväen suihkuhuone.

Suuntana on majakkasaari Sälskär, ja siellä voi olla pakko kaivaa teltta kajakin uumenista esiin.

Tärkein tavoite on kuitenkin nyt saavutettu. Purjetrimaraanillani voi todella purjehtia Ahvenanmeren yli.