Toimittaja saaristoseikkailulla: Jalkapalloa Sälskärillä

Ahvenanmaa
Teksti
Marko Hamilo

Onko Tukholman saaristo hienompi kuin meidän Saaristomeremme? Sitä täytyi lähteä maaotteluhengessä tutkiskelemaan paikan päälle.

Toimittaja Marko Hamilo kokeili viime kesänä kolmirunkoisen, poljettavan purjekajakkinsa rajoja. Koska niitä ei löytynyt, on nyt yritettävä purjehtia kajakilla Ahvenanmeren yli Ruotsista Suomeen.

Alus: 50 kg painava, viisi metriä pitkä trimaraanikajakki, jota voi polkea tai purjehtia. Masto viisi metriä, purjepinta-alaa noin viisi neliömetriä.

Lue matkapäiväkirjan muut osat täällä.


18.6. Märket-Sälskär

Ahvenanmeri reitti

Märketille pääsy näyttää isolla kartalla siltä kuin olisi vasta puolivälissä Ahvenanmeren ylitystä, mutta kyllä se on enemmän kuin puoli voittoa. Märketin majakalla on seuraa, ruokaa, juotavaa, sähköä ja toimivat verkkoyhteydet odotella sopivaa säätä Ahvenanmaan suuntaan.

Lisäksi ensimmäinen luoto jonne rantautua jos jotain sattuu, on Yttre borgen jo kuuden kilometrin päässä. Sen takana onkin pian jo täyden suojan antavia metsäsaaria.

Odotella ei kuitenkaan tarvitse sen pitempää kuin mitä aamutoimiin ja talkooväen kanssa rupatteluun menee.

Majakan kunnostus kuulemma etenee, mutta hitaasti. Edellisellä kerralla kaksi vuotta sitten käydessäni luodolle rakennettiin pientä tuulivoimalaa, jotta sähkötehoa olisi talvella riittävästi pitämään sisätilat kuivina. Oli sitten kuulemma hajonnut viime talvena pian käyttöönoton jälkeen. Sen verran hyvässä kunnossa Märket on nytkin, että kyllä sitä turistikohteena suosittelee.

Kun en saa säästä tekosyytä jäädä ihailemaan Märketiä toiseksi yöksi, jatkan Sälskärin majakalle 30 kilometrin päähän. Sivumyötäinen on voimakas, ja pystyn ylläpitämään kahdeksan kilometrin tuntinopeutta koko matkan. Sen verran pidän turvallisuutta mielessä, etten valitse ihan suorinta reittiä, vaan käyn ensin ihailemassa jo Märketille hienosti punaisena loistavaa Högstenin pookia. Sen nurkilla kun on muutama muukin luoto, ja on turvallisempi olo, jos tuulen alapuolella on joitain luotoja jonne ajelehtimistilanteessa voisi yrittää rantautua. Selkämeri olisi meripelastajille iso alue etsittäväksi.

Sälskär on vaikea rantauduttava, ja se sijaitsee yli kymmenen kilometrin päässä lähimmistä mökeistä, kaukana suosituista huviveneväylistä. Tällaista rauhaa tuskin löytää Lapistakaan monesta paikasta. Saaristossa vastaavia ”erämeriä” olen löytänyt vain Kökarin saaristosta, matkalla Utöstä Kökarin keskuskylään Karlbyhyn.

Sälskär
Sälskärin majakkasaaren maisemat muistuttavat tunturipaljakkaa.

Itse majakkaan ei harmi kyllä pääse kuin Majakkaseuran retkillä. Näköalojen täytyy olla upeat. Mutta onneksi saari on muuten hieno esimerkki ulkosaariston luonnosta: maisema kuin tunturia, ja kaikki uloimpien luotojen linnut tervehtivät jo ennen kuin kajakki on maissa: merikihu, ruokki, riskilä, tylli ja karikukko. Muutama pikkukuovi lenteli yli, jokohan syysmuutolla matkalla etelään?

Kahden hengen autiotupaa ei tarvitse jakaa kenenkään kanssa. Syrjäisyydestä huolimatta Soneran yhteydet pelaavat hyvin, 3G:llä 600 kilobittiä sekunnissa.

Reissun aikana on jo tullut tavaksi katsoa illalla EM-jalkapalloa matsi tai kaksi, ja Yle Areenan kautta se onnistuu Sälskärilläkin. Harmi kyllä Areenaa ei tietääkseni voi katsoa iPadilla tai iPhonella. Espanjan ja Kroatian matsi kuluttaa läppärin kautta ison osan etapin sähköbudjetista, ja kohtalaisen siivun viinikiintiöstäkin.