Todellinen aarre odottaa kilometrien syvyyksissä – koeporaus alkanut

Espooseen rakennetaan Suomen ensimmäistä geotermistä lämpövoimalaitosta.

energia
Teksti
Pekka Hietala

Geoterminen lämpö on peräisin maan uumenista, jossa radioaktiivisten alkuaineiden puoliintumisen seurauksena on tarjolla valtava lämpövarasto.

Maapallossa tätä auringosta riippumatonta geotermistä lämpöä riittää, sillä sitä on laskettu olevan maan uumenissa huimat yli 10000 Zetajoulea. Pelkästään 0,1 prosenttia tästä riittäisi kattamaan koko maailman energiantarpeen 10 000 vuodeksi.

Ilmaisen ja päästöttömän lämpöenergian hyödyntäminen on kiehtova ajatus ja käytössä jo eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Islannissa käytännössä koko Reykjavik lämmitetään geotermisellä lämmöllä.

Espooseen valmisteilla olevan geotermisen lämpövoimalaitoksen rakentaa St1, jolta Fortum ostaa lämpöenergian ja toimittaa sen asiakkailleen. Voimalaan tarvitaan peräti seitsemän kilometriä syvä porakaivo, joten hanke on maailmallakin ainutlaatuinen.

Maalämmön hyödyntäminen on Suomessa tuttua, mutta nyt maan syvyyksissä kierrätettävä vesi kuumenee jopa 120 asteeseen ilman lämpöpumppuja. Valmistuttuaan voimalan on määrä tuottaa jopa 10 prosenttia kaukolämmön tarpeesta Espoon alueella.