Tilasto sen paljasti: Demarien Antti Rinne onnistui kalastamaan vappusatasellaan eläkeläisten ääniä – mutta lopulta joku pettyy

Uutisanalyysi: Rinteen vappusatasesta voi tulla tämän vaalikauden ”koulutuslupaus”.

Antti Rinne
Teksti
Mikko Niemelä

Tilastokeskus julkaisi eduskuntavaalien 2019 tarkastuslaskennan tulokset. Aineistosta käy ilmi, että sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinteen eläkeläisille lupaama vappusatanen saattoi ratkaista demarien täpärän voiton perussuomalaisista ja kokoomuksesta.

Rinne lupasi vappupuheessaan 2018 alle 1 400 euroa eläkettä saaville 100 euroa lisää eläkettä. Vappusatanen koskettaisi noin 700 000 eläkeläistä ja tulisi maksamaan vähintään 500 miljoonaa euroa vaalikauden aikana.

Tilastokeskuksen kokoaman aineiston mukaan Sdp:n kannatus lisääntyi eniten alueilla, joissa eläkeläisiä oli keskimääräistä enemmän. Muutos edelliseen vaaleihin oli 2,1 prosenttia. Vastaavasti keskusta menetti kannatustaan suhteellisesti eniten eläkeläisvoittoisilla alueilla.

Alueilla joissa eläkeläisten osuus oli suuri, demarien kannatus oli 19,4 prosenttia. Keskustan kannatus oli hivenen suurempi, mutta se menetti kannatustaan edellisiin vaaleihin verrattuna peräti 8,5 prosenttia.

Myös perussuomalaiset menestyivät alueilla, joissa eläkeläisten määrä on suurta. Vastaavasti kokoomus ja vihreät kärsivät kyseisillä alueilla tappion.