THL:n Ilkka Julkunen: Uusi lintuinfluenssa leviää Aasiassa - vaarallisuudesta ei tiedetä tarpeeksi

Ilkka Julkunen
Teksti
Pekka Anttila
Kuva Antti Aimo-Koivisto.

Uudentyyppinen lintuinfluenssavirus H7N9 on alkanut levitä Kiinassa. 8. huhtikuuta mennessä tartunnan oli saanut 24 ihmistä, joista seitsemän oli kuollut. Kuinka huolestuttavasta asiasta on kyse Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen virologian yksikön tutkimusprofessori Ilkka Julkunen?

”Kyllä kyseessä on vakava asia. Esimerkiksi H5N1-lintuinfluenssavirusinfektioon on kymmenen viimeisen vuoden aikana menehtynyt 371 ihmistä, ja infektion on tähän mennessä saanut 622 henkilöä. Nyt todetut H7N9-infektiotapaukset ovat aivan uudentyyppisen lintuinfluenssaviruksen aiheuttamia.”

Onko mahdollista, että H7N9 voi aiheuttaa uuden pandemian?

”Tämä mahdollisuus ei ole täysin poissuljettu. Toistaiseksi H7N9-tartuntoja on todettu vain Kiinassa. Tilanne muistuttaa kuitenkin H5N1-lintuinfluenssainfektion alkuaikoja, jolloin esiintyi yksittäisiä vakavia, kuolemaankin johtaneita tautitapauksia. Ei ole syytä olettaa, että uusi lintuinfluenssavirus leviäisi Suomeen.”

Onko uusi virus vaarallisempi kuin H5N1-lintuinfluenssa?

”Useimmat todetut tautitapaukset ovat olleet vakavia infektioita, mutta lieviäkin tautimuotoja on esiintynyt. Tämän hetken näkemyksen mukaan se ei ehkä ole aivan yhtä vaarallinen kuin H5N1-virus, johon sairastuneiden kuolleisuus oli noin 60 prosenttia. Uuden viruksen ja sen aiheuttaman taudin ominaisuuksista ei kuitenkaan vielä tiedetä tarpeeksi, jotta sen vaarallisuudesta voitaisiin antaa täysin varmaa tietoa.”

Millä tavalla lintuinfluenssa tarttuu?

”Infektion voi saada suoraan sairaista tai kuolleista linnuista tai virusta sisältävästä materiaalista kosketustartunnan kautta, etenkin lintujen eritteistä ja ulosteista.”

Voiko uusi lintuinfluenssavirus tarttua suoraan ihmisten välillä?

”Toistaiseksi siitä ei ole näyttöä. Teoriassa se ei kuitenkaan ole mahdotonta. Jotta lintuinfluenssavirus voisi muuntua helposti ihmisestä toiseen leviäväksi, täytyisi viruksessa tapahtua sopeutumista ihmisisäntään mutaatioiden kautta.”

Millaisia oireita infektion saaneilla ihmisillä voi olla?

”Influenssan tavallisimpia oireita ovat äkillisesti alkava korkea kuume ja yleinen sairauden tunne sekä usein lihaskivut ja päänsärky. Vakavammassa tautimuodossa voi olla hengitysvaikeuksia.”

Onko tautiin olemassa hoitoa?

”Vakavampi tautimuoto tarvitsee joskus sairaalahoitoa. Lievempää sairastavien on syytä levätä, ottaa kuumelääkettä ja riittävästi nesteitä.