Terveisiä uppoavasta lännestä: Ensi kertaa historiassa demokratia uhkaa toden teolla hävitä diktatuureille

Essee: Läntisiä demokratioita ei uhkaa maahanmuutto tai islam – vaan maiden vihollisten vahvistuminen.

demokratia
Teksti
Jaakko Anhava

”Kolme vuosikymmentä sitten julistettiin länsimaisen demokratian lopullista voittoa ja ”historian loppua”. Mutta nyt nykyajan demokratia on ensi kertaa historiassa toden teolla jäämässä toiseksi diktatuureille”, kirjoittaa Jaakko Anhava Kanava-lehden numerossa 4/2020. Suomen Kuvalehti julkaisee tekstin kokonaisuudessaan.

 

Perussuomalaisten johtomies (ei vielä puheenjohtaja) Jussi Halla-aho kokosi 2009 blogiteksteistään kokoelman Kirjoituksia uppoavasta lännestä. Teosta en käsittele, mutta nimi on hyvä.

Vuonna 1990 amerikkalainen Francis Fukuyama julisti kuuluisassa esseessään ja myöhemmin kirjassa, että maailmanhistoria oli tullut päätökseensä, länsimaisen demokratian voittoon. Oikeat historioitsijat kumosivat väitteen tuoreeltaan (muun muassa Eino Jutikkala Kanavassa), mutta harvat kuuntelivat asiantuntijoita.

Tosin harvat ovat aikoihin kuunnelleet Fukuyamaakaan. Länsimaiden riemuvoittoon on yhä työläämpää uskoa, ja aatekeskustelussa sitä on aina kuulutettu paljon vähemmän kuin länsimaiden perikatoa – miltä taholta tätä sitten onkaan odotettu.