Tenojoen kalalupia rajoitetaan merkittävästi – ”Perustuslain vastaista”, sanoo saamelaiskäräjät

Saamelaiset ovat jo valittaneet oikeuskanslerille maa- ja metsätalousministeriön toiminnasta.

kalastussopimus
Teksti
Mikko Niemelä

Pitkällisten neuvotteluiden ja poliittisen väännön jälkeen Suomi ja Norja tekivät keväällä 2016 sopimuksen, jolla rajoitetaan merkittävästi Pohjois-Euroopan suurimman luonnontilaisen lohijoen eli Tenojoen kalastusta.

Nyt pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on saanut valmiiksi lakiesityksen, jonka uudet säännökset ovat eduskunnan arvioitavana. Uusi laki korvaisi maiden välillä vuonna 1989 tehdyn kalastussopimuksen.

Lakimuutos on merkittävä, ja se rajoittaa Tenojoen kalastusta Suomessa ja Norjassa. Käytännössä kalastusrajoituksia tehdään paikallisten maanomistajien perinteisiin kalastusoikeuksiin sekä kalaturisteille myönnettävien lupien määriin.

Perinteisiä, vanhoja kalastustapoja, kuten ajoverkkokalastusta eli niin kutsuttua kulkutusta, patokalastusta sekä tavallista verkkokalastusta rajoitetaan lyhentämällä kalastuskautta alku- ja loppupäästä. Lisäksi viikoittaista kalastusaikaa lyhennetään kolmesta kahteen päivään.

Paikallisten vapakalastusoikeus vähenee noin kolmella viikolla kesäaikaan. Myös turisteille myytäviä kalastuslupia myydään kesäaikaan kolme viikkoa vähemmän.