Teloituskolikolle luvassa jatkoa: 2019 juhlarahassa julkaistaan kuollut syyrialaispoika

Juhlarahojen valmistuksesta päättää valtiovarainministeriö.

juhlaraha
Teksti
Tuomas Pulsa

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Suomen Kuvalehden bloggaaja Sami Kuusela kirjoitti kansalaissotaa muistelevasta Suomen itsenäisyyden juhlarahasta, jonka kuvituksessa teloitetaan punaisia vankeja.

Kohuttu juhlaraha on Itsenäisyyden vuosikymmenet -juhlarahasarjan ensimmäinen ja käsittelee vuosia 1917–1939. Kolikon kääntöpuolella on Helsingin olympiastadionin torni.

Rahapajan Itsenäisyyden vuosikymmenet -rahasarjan ensimmäinen juhlaraha kertoo vuosista 1917-1939.
Rahapajan Itsenäisyyden vuosikymmenet -rahasarjan ensimmäinen juhlaraha kertoo vuosista 1917–1939. © Suomen Rahapaja / Lehtikuva

Sarjan viimeisenä osana vuonna 2019 on suunniteltu julkaistavaksi vuosia 2000–2017 käsittelevä kolikko nimeltään Globaali oikeudenmukaisuus.

Myös sen kuva-aihe on varsin radikaali. Kolikon vasemmassa reunassa näkyy kuva, jossa turkkilaispoliisi kantaa hukkuneen syyrialaispojan Aylan Kurdin ruumista Bodrumin rannalla Turkissa 2. syyskuuta 2015.

Uutiskuvista hukkuneesta syyrialaispojasta tuli mediassa vuoden 2015 pakolaiskriisin symboli.

 

Valtiovarainministeri Petteri Orpo kutsui Twitterissä kansalaissotaa kuvaavaa rahaa mauttomaksi ja toivoi, että se vedetään pois.

Orpolla olisi ollut mahdollisuus vaikuttaa asiaan jo ennen rahan julkaisua, sillä juhlarahojen valmistuksesta päättää hänen johtamansa valtiovarainministeriö.

Orpo on siis itse hyväksynyt asetuksen, jossa rahan lyömisestä päätetään. Asetus sisältää myös hyvin selkeän havainnekuvan kolikoista. Myös valmiita rahoja Orpo on todennäköisesti nähnyt, sillä hän oli mukana tekemässä rahojen mallilyöntiä marraskuussa 2016.

Suomen Kuvalehti tavoitteli valtiovarainministeri Orpoa saadakseen kommentteja aiheesta. Ministerin erityisavustajan Mikko Kortelaisen mukaan ministerillä ei ole lisättävää twiittiinsä. Hänen mukaansa raha on mauton ja hän toivoo, että se vedetään pois markkinoilta.

Muutama tunti sen jälkeen, kun asiasta oli noussut julkinen keskustelu, valtiovarainministeriö lähetti tiedotteen, jonka mukaan se on käynnistänyt prosessin juhlarahoista annetun asetuksen kumoamiseksi.

Kysymykseen siitä, miten juhlaraha on ylipäänsä päätynyt tuotantoon, ei vastattu. Kortelaisen mukaan juhlarahoihin liittyvistä linjauksista on vastannut toimikunta, jonka puheenjohtajana toimi professori Tapio Yliviikari.

Suomen Kuvalehti ei tavoittanut Yliviikaria kommenttia varten.

 

Kello 16.31 valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Liinu Lehto tviittasi, että asetus on kumottu.

 

Juttu on julkaistu 25.4.2017 kello 15.32 ja sitä on päivitetty kello 16.22: Lisätty tieto valtiovarainministeriön aikeesta kumota asetus.

Päivitetty kello 17.14: Lisätty tviitti asetuksen kumoamisesta.