Taustalla pelko vakavan rikollisuuden kasvusta - poliisille romanialainen yhdyshenkilö

Alexander Stubb
Teksti
Pekka Anttila
Poliisi haluaa olla romanialaisten suhteen samalla tasolla kuin perinteisen kotimaisen rikollisuuden kanssa. Kuva  Mikko Stig / Lehtikuva.


Myös poliisille on tulossa romanialaista apua. Helsingin poliisilaitos on saamassa operatiivisen toimintansa tueksi romanialaisen yhteyshenkilön Bukarestin poliisista. Taustalla on pelko vakavan rikollisuuden lisääntymisestä. Tähän asti huolenaiheena ovat olleet lähinnä romanialaisten tekemät taskuvarkaudet.

Alkuviikolla Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok) kertoi, että Romania lähettää Suomeen virkamiehen auttamaan romanikerjäläisiä ja suomalaisia viranomaisia.

Poliisin yhdyshenkilöä ei ole tarkoitus istuttaa suurlähetystöön tai laittaa häntä tekemään analyysejä keskusrikospoliisiin. Helsingin apulaispoliisipäällikkö Lasse Aapio sanoo, että yhdyshenkilö halutaan mukaan osaksi operatiivista toimintaa. Kyse ei ole romanialaisista kerjäläisistä.

”Tarvitsemme henkilön, joka on mukana käytännön työssä päivittäin. Romanialaisten maailma on tullut osaksi arkipäiväämme, mutta emme tiedä ja tunnista, miten se toimii. Tätä kautta me saisimme ymmärrystä käytännön tasolla. Haluamme olla romanialaisten suhteen samalla tasolla kuin perinteisen kotimaisen rikollisuuden kanssa.”

Taustalla ovat hyvät kokemukset Helsingissä vuoden ajan työskennelleestä Tallinnan poliisin yhteyshenkilöstä.

”Viron suhteen kaikkein suurin ongelma on ollut se, että me emme ole pystyneet tunnistamaan Helsinkiin saapuvia henkilöitä”, Aapio sanoo. ”Meillä ei ole ollut kuvia eikä nimiä, emmekä ole tienneet, kenen kanssa henkilöt ovat täällä tekemisissä. Tallinnasta saapuu paljon esimerkiksi taskuvarkaita, ja nyt on mahdollista tietää jo etukäteen, keitä sieltä saattaa olla tulossa ja voimme seurata heitä täällä. Olemme saaneet paljon arjen tietoa päivittäisrikostutkinnan puolelle.”

Samanlaista osaamista toivotaan romanialaisten suhteen. Yhdyshenkilö voisi saada kotimaansa kontakteilta tietoja siitä, keitä rikollisia on liikkeellä ja mahdollisesti matkustamassa Suomeen.

”Tällä tavalla voimme jo etukäteen varautua tilanteeseen. Yhdyshenkilö voi esimerkiksi tunnistaa ihmisiä jo meidän aikaisemmin ottamistamme videokuvista. Hän voi auttaa meitä ymmärtämään miten sikäläiset rikolliset toimivat ja millaisista henkilöistä on kyse.”

Rikollismaailman ihmiskauppaa

Apulaispoliisipäällikkö Aapion mukaan toiminnalla voidaan myös estää tiettyjen maiden kansalaisia koskevien väärien mielikuvien syntymistä, kun ihmisistä saadaan oikeaa informaatiota.

”Ihmisten mieliin syntyy hyvin helposti erilaisia stereotypioita. Syyllistämistä pystytään ehkä tätäkin kautta välttämään.”

Helsingin poliisin mukaan romanialaisten tekemät rikokset lisääntyvät viime vuosien tapaan keväällä. Viime kuukausina rikosten määrä on jälleen kasvanut, ja poliisilla on saattanut olla yhtenä päivänä jopa yhdeksän romanialaista kiinniotettuna.

Kyseessä on kaiken tyyppinen rikollisuus, mutta etenkin perinteiset taskuvarkaudet ja huijaukset. Ongelma on se, että suurin osa rikoksista huomataan vasta myöhemmin. Rikolliset taas poistuvat maasta nopeasti. Nyt asioita halutaan yhdyshenkilön avulla torjua ennakkoon.

Aapion mukaan tällä hetkellä on selvästi nähtävissä, että ulkomaalaiset ovat mukana kovemman tason rikoksissa, joita suomalaiset eivät juuri enää tee. Suomalaiset toimivat edelleen huumemaailmassa, mutta eivät tee koruliikeryöstöjen kaltaisia rikoksia. Huumerikoksista on mahdollista saada paremmin rahaa. Rikoksia on vaikea selvittää ja niissä voi käyttää välikäsiä.

”Taustalla on myös se, että ihmisiä käytetään hyväksi. Ulkomaalaisten kohdalla voi olla kyse sitaateissa sanottuna rikollismaailman ihmiskaupasta. Henkilöille luvataan rahaa, kun he matkustavat toiseen maahan ja tekevät rikoksia. Voidaan kysyä, onko heillä muita vaihtoehtoja kuin lähteä mukaan tämäntyyppiseen toimintaan.”

Romanialaiseen yhteyshenkilöön liittyvien yksityiskohtien pitäisi ratketa virallisesti muutaman viikon sisällä. Suomen puolelta majoitusasiat ja kustannukset on jo laskettu. Poliisihallitus käy vielä lopullisia neuvotteluja asiasta.

Julkaistu 4.4.2012 klo 15.16, päivitetty 4.4.2012 klo 21.12.