Tästä Markku Kivinen ja Teija Tiilikainen ovat yhtä mieltä: Venäjä vahvistuu – ja EU on vaikeuksissa

Ulkopoliittisessa keskustelussa pitää olla erilaisia mielipiteitä, korostavat usein Venäjä-erimieliset ulkopolitiikan tutkijat.

Teksti
Heikki Vento
Kuvat
Petri Kaipiainen

Tutkimuslaitos on kelpo maali, kun poliitikko haluaa osallistua ulkopoliittiseen keskusteluun ja pullistella asiantuntemuksellaan. Elokuun lopussa Teija Tiilikaisen johtama Ulkopoliittinen instituutti suututti erityisesti sosiaalidemokraatit ja muutaman keskustalaisen Nato-myönteisellä raportillaan.

Markku Kivisen johtamaa Aleksanteri-instituuttia on pilkattu Venäjän presidentti Vladimir Putinin monistuskoneeksi. Usein muistutetaan, että instituutin tutkimusjohtaja uskoi vielä vuonna 2014, ettei Venäjä miehitä Ukrainan Krimiä.

Suomessa Neuvostoliiton tekemisiä arvioitiin kahdella tavalla: varovasti ja ylistäen. Ulkopoliittisen keskustelun tärkein erisnimi on nyt Venäjä, mutta puheenaiheena maa on yhtä hankala kuin edeltäjänsä.

Teija Tiilikaisella ja Markku Kivisellä on erilaiset lähestymistavat, kun aiheena on jännityksen lisääntyminen Euroopassa. Tiilikainen arvioi kehitystä Euroopan unionin kautta, Kivinen Venäjän.

Itämerellä itä ja länsi ovat ajautuneet lähes törmäyskurssille. Tiilikainen ja Kivinen ovat eri mieltä siitä, kuka on ongelmien aiheuttaja.