Tässä on uusi eduskunta – katso vaalipiirisi edustajat

Vihreät ovat keskustan ohella vaalien toinen suuri voittaja.

Keskusta ja Juha Sipilä voittivat odotetusti vaalit, mutta voitossa on pettymyksen sivumaku. Gallupien povaama parinkymmenen paikan rökälevoitto kuihtui reilun kymmenen paikan minijytkyksi.

Kun äänistä oli laskettu 100 prosenttia, keskustan kannatus oli 21,1 prosenttia ja paikkamäärä 49 (+14). Kokoomuksen ääniosuus oli 18,2 prosenttia ja paikkamäärä 37 (-7). Perussuomalaiset saivat 17,7 prosenttia äänistä ja 38 (-1) paikkaa. Sdp:n kannatus jäi 16,5 prosenttiin ja paikkamäärä 34:ään (-8).

Pienistä puolueista vihreät nosti kannatuksensa 8,5 prosenttiin ja paikkamääränsä 15:een (+5). Vasemmistoliitto sai 7,1 prosenttia ja 12 paikkaa (-2). Rkp:lle tuli 4,9 prosenttia ja Ahvenanmaa mukaan lukien 10 paikkaa eli yhtä paljon kuin vanhassa eduskunnassa. Kristillisdemokraattien kannatus jäi 3,5 prosenttiin ja paikat viiteen (-1).

 

Katso uuden eduskunnan kansanedustajat alla olevista linkeistä:

Helsingin vaalipiiri

Uudenmaan vaalipiiri

Varsinais-Suomen vaalipiiri

Satakunnan vaalipiiri

Ahvenanmaan vaalipiiri

Hämeen vaalipiiri

Pirkanmaan vaalipiiri

Kaakkois-Suomen vaalipiiri

Savo-Karjalan vaalipiiri

Keski-Suomen vaalipiiri

Vaasan vaalipiiri

Oulun vaalipiiri

Lapin vaalipiiri

 

Keskustan voitto on niukasti pienempi kuin minkä puolue hankki Esko Ahon johdolla vuonna 1991, jolloin keskusta otti peräti viisitoista lisäpaikkaa. Puolueen paikkamäärä jäi myös juuri ja juuri alle sen minkä se oli ennen Mari Kiviniemen johdolla neljä vuotta sitten kärsittyä murskatappiota.

Vihreät ovat keskustan ohella vaalien toinen suuri voittaja. Puolue sai nyt takaisin neljä vuotta sitten menettämänsä paikat ja nousi vasemmistoliiton ohi eduskunnan viidenneksi suurimmaksi ryhmäksi. Vihreitä auttoi ensimmäistä kertaa käytössä ollut uusi vaalipiirijako, joka on tuomassa heille kansanedustajat sekä Kaakkois-Suomesta että Savo-Karjalasta.

Vasemmistoliitolle vaalit ovat raju pettymys. Se jäi  tavoitteistaan erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla. Li Anderssonin suuri henkilökohtainen äänimäärä Varsinais-Suomessa oli yksi puolueen harvoista yksittäisistä valopilkuista.

Rkp sai Carl Haglundin johdolla parhaan tuloksensa 2000-luvulla. Haglund itse menestyi Uudellamaalla hyvin kamppailussa liikkuvista porvariäänistä. Kristillisdemokraatit hävisivät hieman, mutta kauhuskenaario puheenjohtaja Päivi Räsäsen putoamisesta jäi toteutumatta.